Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Praktijkvoorbeeld Veilig en vitaal werken

Duizendpoot Cor Deenen combineert drie banen bij ONS welzijn

Energiearmoede bestrijden, een inloopvoorziening runnen en de agenda van een ontmoetingscentrum beheren. Cor Deenen (66) heeft een combinatiebaan bij ONS welzijn in Noord-Brabant en schakelt moeiteloos tussen drie verschillende functies. Waarom koos hij voor deze constructie? En wat komt er allemaal bij kijken?

Cor Deenen werkend achter zijn bureau

Mijn combinatiebaan bestaat eigenlijk uit drie verschillende ‘opdrachten’ die gemeente Meijerijstad heeft ondergebracht bij ONS welzijn”, legt Cor uit. “Als energiebespaarcoach kom ik bij mensen thuis om ze te adviseren over hun energieverbruik. Daarnaast run ik met een collega D’n Doortrapper, een laagdrempelige inloopvoorziening voor fietsreparatie. Tot slot beheer ik tussen de bedrijven door de agenda van een tijdelijk ontmoetingscentrum in het Kloosterkwartier in Veghel. Bij elkaar opgeteld ben ik voor 32 uur in loondienst."

Makkelijk en snel schakelen

Toen Cor in 2023 bij ONS welzijn solliciteerde, was het al duidelijk dat het om een combinatiebaan ging. "In de vacature stond dat je verschillende taken door elkaar moet kunnen doen én dat je dat leuk moet vinden. Het sprak mij aan, want dat zit van nature al in mij. Ik ben een duizendpoot en schakel makkelijk tussen het ene en het andere. En ik hou van afwisseling. Van veertig uur in de week achter een laptop werken, word ik echt niet blij. Mobiel zijn, met mensen werken en ze kunnen laten groeien, dat geeft mij energie en voldoening.”

De vrijheid en zelfstandigheid van mijn combinatiebaan vind ik heel prettig. Wel moet je flexibel zijn en kunnen prioriteren."

Combinatiebanen: de cijfers

In 2022 had 17,8% * van de medewerkers in sociaal werk een combinatiebaan. Dat kunnen meerdere banen in sociaal werk zijn (bij één of verschillende werkgevers) of een baan in sociaal werk, gecombineerd met een baan buiten sociaal werk. Denk aan een sociaal werker die ook in de gehandicaptenzorg werkt of bij een gemeente. Of aan iemand die als sociaal werker én op kantoor werkt. Een combinatiebaan kan interessant zijn als je bijvoorbeeld meer afwisseling zoekt, je andere werkvelden wilt verkennen of meer uren wilt werken. Uit de arbeidsmarktpeiling van Sociaal Werk werkt! (najaar 2023) blijkt dat eenderde van de respondenten van het panel die op dit moment nog geen combinatiebaan heeft hier wel voor openstaat.  

* Bron: Combinatiebanen en loopbaanpaden (2023), ABF/CBS voor Sociaal Werk werkt!

Aandacht verdelen

Welke tips heeft Cor voor mensen die een combinatiebaan overwegen? "Wees ervan overtuigd dat je het wilt én kunt. Je moet je aandacht kunnen verdelen over meerdere projecten. Dat is soms best uitdagend voor wie gewend is te focussen op één project. Ook belangrijk: zorg dat de mensen in je privéleven begrijpen wat je doet. Een combinatiebaan in sociaal werk betekent dat je flexibel moet zijn als de situatie erom vraagt. Mijn familie staat gelukkig helemaal achter mij. Heel fijn, want ik ben heel blij met alles wat ik doe!”

Doen wat nu nodig is

Cor vindt het een voordeel dat hij over zijn eigen agenda gaat. "Ik mag mijn tijd flexibel indelen. Komende vanuit een baan met een vaste structuur, moest ik daar in het begin wel aan wennen. Hoe richt je dat zelf goed in? Toch vond ik die vrijheid en zelfstandigheid al gauw heel prettig. Het geeft je de kans om te kunnen doen wat op dat moment echt nodig is. En wanneer je dingen goed geregeld hebt, ontstaat er ruimte om je weer te richten op iets anders. Wel moet je flexibel zijn en kunnen prioriteren."

Zaken kunnen loslaten

Hoewel de banen verschillen, hebben de mensen die Cor ondersteunt veel gemeen. "Het zijn mensen die moeite hebben om financieel rond te komen. Als het lukt om ze op weg te helpen, geeft dat veel voldoening. Het is prettig dat ik dingen wat beter los kan laten dan vroeger. Want in mijn werk kom ik soms schrijnende situaties tegen. Het is belangrijk om die te signaleren en te melden bij collega's of bij instanties die verdere hulp kunnen bieden. Ik wil, kan en mag niet alles zelf doen. Dat besef helpt mij ook om makkelijker te switchen tussen mijn banen."

Heb jij ook een combinatiebaan? Wij zijn op zoek naar jou!

Het thema 'combinatiebanen' is onderdeel van ons activiteitenplan voor MDIEU (maatwerk duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden). De komende tijd verzamelen we kennis en verhalen over dit thema. Die bundelen we in een praktisch e-book, ter inspiratie voor medewerkers en werkgevers in sociaal werk. 

Wil je jouw verhaal delen? Neem dan uiterlijk 1 mei contact op met programmaleider Nicolette Horn via NHorn@fcb.nl. 

Deel jouw verhaal

Suzanne Wartenbergh

Branchespecialist sociaal werk

Meer weten? Neem contact op!

Suzanne Wartenbergh, branchespecialist sociaal werk

Meer weten? Neem contact op!