Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Agenda Werkgevers

Jaarcongres sociaal werk

-
10.00 - 15.30 uur
Online
Vanaf € 125,-
Inschrijven

Op woensdag 26 mei 2021 organiseren Sociaal Werk Nederland en Sociaal Werk werkt! het Jaarcongres sociaal werk met als thema 'Een sterke sociale wijk: aanpakken met impact'.

Congres

Ook zo’n zin in een congres met een sprekerslijst zonder virologen? Maar wél met deskundigen die hun licht laten schijnen over het voorkomen van verdere kansenongelijkheid? Met keynote sprekers als Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, Georgette Fijneman, directievoorzitter Zilveren Kruis, en Hans Boutellier van het Verwey-Jonker instituut? En met workshops waarin het gaat over het vormgeven van de sociale wederopbouw van Nederland? Kom dan naar het jaarcongres sociaal werk 2021!

De wijk als krachtbron

Dit congres gaat over het benutten van kansen en de wijk als krachtbron. Over sociaal werkers die mét hun organisaties en samen met bewoners in steden, dorpen en buurten het verschil maken. Over het versterken van sociale kwaliteit door nieuwe verbindingen te maken tussen bewoners, systemen en organisaties.

Het congres wordt live uitgezonden vanuit de Prodentfabriek in Amersfoort en is online te volgen. Ondanks de digitale vorm zijn er volop mogelijkheden om te netwerken met andere bezoekers. Ben jij werkzaam in het sociaal domein? Dan kun je dit congres niet missen.

Tip: Maak gebruik van de speciale groepskorting. Organisaties die zich met meerdere collega’s aanmelden, krijgen ledenkorting én het vijfde kaartje gratis.  

Plenair programma

Met de keynote sprekers kijken we vooruit de wijk in. Wat zijn de trends en uitdagingen?

  • Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, spreekt namens de 15 burgemeesters die het manifest ‘Kom op voor Kwetsbare Gebieden’ overhandigden aan het kabinet. Kernboodschap: de tweedeling groeit en de kansenongelijkheid neemt toe. Hoe kan sociaal werk helpen deze trend te keren en welke rol moeten we hierin pakken?
  • Georgette Fijneman, directievoorzitter van Zilveren Kruis, presenteerde samen met zorgverzekeraars CZ en Menzis een nieuwe visie op gezondheid. In hun verkiezingspaper ‘Samenwerken aan gezondheid met goede zorg voor iedereen’ zien zij een belangrijke rol voor sociaal werk. Hoe kunnen we die visie samen vormgeven en hoe ziet het gezamenlijke preventiebudget eruit?  
  • Hans Boutellier spreekt als voormalig wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker instituut en architect van de wijkaanpak. Vanuit een meer beschouwende rol geeft hij zijn visie. Hij ontrafelt de kluwen van wat werkt, wat niet werkt en wat hebben we geleerd de afgelopen twintig jaar. 

Verder een speciale presentatie van Merlijn Twaalfhoven over hoe de ‘kunstenaarsmindset’ bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke problemen. 

Primeur: tijdens het jaarcongres wordt de campagne Sociaal werkt! gelanceerd. Een bijzondere kick-off!

Bekijk het programma en meld je direct aan

Keuzeprogramma

Naast de plenaire onderdelen kun je tijdens twee deelsessierondes kiezen uit een breed pallet aan workshops, TEDtalks, masterclasses en meer. Bijvoorbeeld een masterclass energietransitie, een rollenspelsimulatie over inkoop en aanbesteden, een workshop over het SEOR-onderzoek ‘Sociaal werk rendeert' en een speciale werkgeverssessie over actuele relevante wetgeving en trends. Verder zijn er sessies over thema's als positieve gezondheid, profileren vanuit je hart, het bestrijden van armoede en sociale digitale innovatie. Ook geven de drie Sociaal Werkers van het Jaar 2020 een workshop met verhalen uit de praktijk.

Bekijk alle deelsessies

Uitslag Verkiezing Sociaal Werker van het Jaar

Als feestelijke afsluiting wordt tijdens het congres bekendgemaakt wie Sociaal Werker van 2021 wordt. De drie genomineerden zijn Bojoura Hoekstra, Marjolein Laponder en Nanneke Jager. Nog niet gestemd op jouw favoriet? Dat kan nog tot 15 mei.

Stem op jouw sociaal werker van het jaar

Handige links