search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar
« Terug
9 juli 2019

'Branche kan niet zonder Sociaal Werker van het Jaar'

Op bezoek bij Norbert Wijnhofen in Nijmegen. Alweer vier maanden is hij Sociaal Werker van het Jaar. Hoe bevalt het? En een een doorkijkje naar de verkiezing van volgend jaar. 

Sociaal Werker van het jaar 2019

'Norbert is enorm gegroeid', zo zeggen hij en zijn collega’s van Sterker Sociaal Werk in Nijmegen. Nog overdonderd in maart op de Dag van de Sociaal Werker en nauwelijks bevattend wat de titel betekent, zit hij nu helemaal in zijn rol als ambassadeur. Naast het 'gewone' werk in en voor het wijkteam is zijn week goed gevuld met activiteiten als 'eerste man' van de branche en het vak. 
 

Sociaal werk en GGZ hebben elkaar nodig

Het dichterbij elkaar brengen van de wereld van sociaal werk en GGZ, daar ligt zijn grootste drive. 'Steeds meer mensen kunnen gewoon in de wijk blijven wonen of komen er weer terug. Sociaal werkers moeten dan wel weten wat er op hun pad komt en omgekeerd zou je willen dat mensen die uit een GGZ-instelling weer terug verhuizen, eerder begeleid kunnen worden. En daar hebben sociaal werkers en GGZ-professionals elkaar gewoon heel hard voor nodig.'
 

Sociaal werk, steeds zichtbaarder

Optredens bij hogescholen, op congressen, werkbezoeken van Sociaal Werk Nederland en uitnodigingen om mee te denken vanwege je expertise. Dat is waar hij de afgelopen vier maanden druk mee was. En veel publiciteit, via interviews, te beginnen half maart op radio 5. Norbert ziet ook het effect bij Esther de Bie en Samira Fdani, zijn twee mede-genomineerden. 'Via hen komt het ouderen- en buurtwerk en kinderwerk en -participatie veel meer op de kaart.'
 

Wie nomineer jij als Sociaal Werker 2020?

Arie de Vries, bestuurder van Sterker Sociaal Werk, is trots dat zijn organisatie dit jaar de Sociaal Werker van het Jaar in huis heeft. Over de verkiezing geeft hij aan dat het zelfs noodzakelijk is om als branche een ambassadeur als de Sociaal Werker van het Jaar te hebben. Daarmee doet hij meteen een oproep aan alle organisaties in sociaal werk om nu vast na te denken welke collega zij voor de komende verkiezing gaan voordragen. Dat kan alleen maar worden beaamd door Lex Staal, juryvoorzitter en directeur Sociaal Werk Nederland. 'Voor je het weet is het zover. Laat je gedachten alvast gaan over goede kandidaten voor de titel in 2020.'  Norbert houdt nu een paar weken vakantie en gaat dan, als jurylid, met ons aan de slag voor het voorbereiden van de verkiezing Sociaal Werker 2020. Daarover na de zomer meer!

  • Wist je dat Norbert blogt over zijn ervaringen? Lees zijn blogs op de site van Sterker Sociaal Werk

Toon footer logos's

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling