search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar
« Terug
27 juli 2020

Onderzoek naar opbrengsten sociaal werk van start

Hoe onderbouw je de opbrengst van sociaal werk? Hoe laat je zien dat sociaal werkers het verschil maken? Voor gezondheid en welzijn van inwoners. In financiële zin en ook op de arbeidsmarkt.

Positieve Gezondheid

Het platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk heeft het onderzoekbureau SEOR, gelieerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, opdracht gegeven een business case op te stellen over de waarde en opbrengsten van sociaal werk. Centraal in het onderzoek staat de vraag op welke wijze sociaal werk verschil maakt. Hoe kunnen we de effecten kwantificeren in euro’s?

Toegevoegde waarde laten zien

SEOR gaat hiervoor een zogenaamde meta-analyse uitvoeren door bestaande business cases (goede praktijkvoorbeelden) te verzamelen en te analyseren op toegevoegde waarde voor welzijn en gezondheid van mensen, de financiële impact en effecten op de arbeidsmarkt. Moeilijk meetbare opbrengsten, zoals het voorkomen van zorggebruik, wil het platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk zo zichtbaar maken. 

Oplossen of voorkomen van maatschappelijke problemen

Sociaal werk en sociaal werkers hebben een grote maatschappelijke opdracht om bij te dragen aan het oplossen of voorkomen van maatschappelijke problemen. Welke typen van activiteiten daarbij een rol spelen is belangrijk om in beeld te hebben. Door de coronacrisis is het belang daarvan alleen maar toegenomen.  

Bijdrage leveren aan het onderzoek?

Het onderzoek begint met het opsporen van relevante businesscases en de verzameling, bewerking en verwerking van informatie hierover. Ook wordt algemene literatuur over de kosten en baten (effecten en toegevoegde waarde) van sociaal werk verzameld en verwerkt. Vervolgens wordt gekeken naar een mogelijke typering van business cases en een analyse van effecten en kenmerken. Uitkomsten van het onderzoek verwachten we in oktober te kunnen publiceren.  Wie een bijdrage wil leveren met informatie over relevante, vooral recente businesscases kan deze mailen naar onderzoeker Joris de Rooij: jderooij@fcb.nl.

Toon footer logos's

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling