Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Sociaal werk is te belangrijk, oproep FNV aan de politiek

9 sep 2020

Sociaal werkers vragen welke maatregelen de politiek neemt tegen het groeiend aantal problemen in de sector. Daarom heeft FNV Zorg & Welzijn een open brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Het Platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk is met hen erg benieuwd naar de reactie uit Den Haag. 

Zwaar onder druk

Sociaal werkers werken graag en veel samen vanwege de integrale aanpak en preventie van problematiek en het vergroten van zelfredzaamheid. Sociaal werk is ontzettend belangrijk; door betere kwaliteit van leven en meer sociale samenhang hoeft er minder duurdere specialistische zorg, met enorme wachtlijsten, worden ingeschakeld. Met de economische en sociale crisis door corona is dit nog duidelijker en nog belangrijker. Heel veel sociaal werkers hebben de afgelopen periode spanningen in wijken en gezinnen opgevangen. De druk is erg hoog en met steeds minder collega’s neemt de werkdruk toe. Gemeenten bezuinigen en er is een doorgaande praktijk van steeds maar aanbestedingen.

Enorm onderschat

Hierdoor kunnen sociaal werkers niet doen wat hun eigenlijke werk is: sociaal werk voor de inwoners. En dat werk wordt onderschat. In plaats van investering in de expertise als professionals en het belang van de inwoners, wordt de markt meer en meer bepaald door inperking van budgetten, aanbestedingen en resultaatverantwoordelijkheid. Daardoor is er geen sprake van meer waardering, maar komen de arbeidsvoorwaarden onder druk, komen er collega’s tekort en kiezen minder mensen voor dit werk.

En dus is de oproep duidelijk:

  1. Investeer in sociaal werk en stel hiervoor eisen aan de gemeenten.
  2. Stop met de gekte van aanbestedingen.
  3. Zet sociaal werk steviger in voor preventie.
  4. Zorg voor rust, want hiermee voorkom je een tweedeling in de maatschappij.

Het Platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk kijkt met FNV uit naar de reactie uit Den Haag.

Lees hier de open brief van FNV