search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

Tips om te leren ontspannen

Kun je niet lang stilzitten? Val je meteen in slaap als je je ontspant? Of weet je niet goed hoe het voelt om 100% ontspannen te zijn? Hoog tijd om te leren relaxen!

Ontspannen is best lastig. Alleen jij kunt het doen. Maar wees gerust: er zijn vele manieren om te ontspannen. En niet één methode is de beste. Kies vooral wat bij je past. Maar ontspan wel regelmatig, want de boog kan niet altijd gespannen zijn.

Ontspannen op je werk

Een kort moment is al genoeg. Dit kan een koffiepauze zijn, een strekoefening of een blokje om lopen. Ook kun je je kort concentreren op je ademhaling. Haal laag in je onderbuik adem in een rustig tempo. Laat je uitademing 2 keer zo lang duren als je inademing en vermijd een oppervlakkige ademhaling bij je borst. Of ga even van je plek: je neemt dan letterlijk afstand van de situatie. Vraag jezelf altijd af: wat kan ik er nú aan doen? Als je gestrest bent, ga dan in 3 stappen na:

  • Wat gebeurt er nu?
  • Wat denk ik erover?
  • Wat voel ik erbij?

Sta stil bij je gedachten, buig die positief om en kijk hoe dat voelt. Stel dat je leidinggevende geen goedemorgen zegt. Jij denkt: heb ik iets fout gedaan? Je voelt je onzeker, vervelend en gespannen. Maar je kunt ook denken: mijn leidinggevende is even te druk om iedereen te groeten. Dat voelt heel anders en je kunt nu lekker aan het werk.

Ontspannen na je werk

Neem na je werk voldoende tijd om te ontspannen. Voor de één betekent dat lekker koken, voor de ander een half uurtje de krant lezen. Ook sporten, fietsen of wandelen doet wonderen. Bewegen stimuleert namelijk de doorbloeding en zorgt voor ontspanning van lichaam en geest. Maak helder wat werkt voor jou en communiceer dit ook thuis. Ontspannen hoeft niet ingewikkeld te zijn, als je de dagelijkse routine maar even doorbreekt.

Ontspannen met een professional

Misschien weet je niet goed wanneer je ontspannen bent en hoe dat voelt. Er zijn verschillende methoden om te leren ontspannen zoals yoga of mindfullness. En in diverse boeken of op Internet zijn er legio methoden en trainingen te vinden die je weg helpen naar innerlijke rust.

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling