search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

Trainingen ethiek voor sociaal werk

Sociaal werkers moeten soms moeilijke morele afwegingen maken. Wat is goed om te doen? Welke handvatten zijn er om de juiste beslissing te nemen? Incompany trainingen én online trainingen helpen sociaal werkers en leidinggevenden grip te krijgen op ethische dilemma's.

Week van de Loopbaan 2019

Een incompany training over ethische dilemma’s is een goede stap om medewerkers in de organisatie te scholen in ethiek. Voor onderstaande trainingen (met uitzondering van ‘Ethiek op de agenda’) geldt een vergoeding van 50% van de kosten, met een maximumbedrag van € 2.000 inclusief btw. Via het aanvraagformulier kun je gebruik maken van deze vergoeding.*

 

Overzicht trainingen ethiek voor medewerkers

Trainingen over ethiek in je werk

 • Teamtraining: wat is het goede om te doen? Een training van 1 dag, waarin je dilemma’s leert herkennen, een ethisch theoretisch kader ontwikkelt en ziet hoe ethische gespreksvoering je verder kan helpen. Door Marita van Rijs. Ook online te volgen.
 • Ethiek in sociaal werk is een training van 2 dagdelen (of 1 dag) die start bij het begin van de ethiek: de filosofische basis. Een fundament om meer te leren over beroepscode, ethische competenties en methoden voor reflectie. Voor leidinggevenden en medewerkers. Door BPSW. Ook online te volgen.
 • Training moreel jammen. In 4 uur tijd leer je bewuster te handelen op basis van zijn persoonlijke ethische kompas én ethische vragen te behandelen aan de hand van een praktische methode. Door Jeugdhulp Friesland.
 • Training waardevol werk. Leer in twee dagdelen de waarden in je werk te herkennen. De training begint met een situatie die raakt, waarna de deelnemers vervolgens onderzoeken welke waarden in het geding zijn. Om ten slotte -vrij van emoties- te leren handelen vanuit de waarden waar je voor staat. Door Ont-moeting.

Trainingen over moreel beraad 

 • Moreel beraad: verantwoorde beslissingen nemen als team. Ontdek in deze 1-daagse training hoe je als team met een duidelijk stappenplan een zorgvuldige beslissing kunt nemen, die je kunt verantwoorden. Door Marita van Rijs. Ook online te volgen.
 • Training gesprekleider moreel beraad. Met deze training van 3 dagen zet je in op je eigen ethische sensitiviteit. Je krijgt vaardigheden om een ethische dimensie recht te doen en versterkt je eigen ethische vaardigheden. Voor deze training is het nodig dat de training ‘Werken met professionele standaard’ al is gevolgd. Voor medewerkers en leidinggevenden. Door BPSW. Ook online te volgen.

Trainingen over professionele standaard

 • Werken met professionele standaard – Werken met beroepsethische dilemma’s. Tijdens deze training van 3 uur ontdek je hoe je kunt werken met de professionele standaard: van richtlijnen tot de beroepscode. Door BPSW. Ook online te volgen.
 • Beroepsethiek voor sociaal werkers. Verdiep je gedurende 2 dagdelen in de beroepscode, verschillende beroepsethische perspectieven en oefen van moreel beraad. Ook reflecteer je op je eigen persoonlijke kwaliteiten en valkuilen als het gaat om ethische dilemma’s in je werk. Door King Nascholing. Ook online te volgen.
 • Training beroepscode en ethiek. Tijdens deze training van 2 dagdelen leer je meer over de beroepscode en hoe volgens de code te werken. En: hoe beroepsethisch te reflecteren en je in te leven in ethische kwesties, plus hoe een moreel beraad te voeren. Door Jeugdhulp Friesland.

 

Overzicht trainingen ethiek voor leidinggevenden 

 • Leidinggeven aan ethisch bewustzijn. Hoe doe je dat? Een training van 2 dagen, waarin je leert hoe je een werkklimaat kunt stimuleren waarin mensen reflecteren, keuzes verantwoorden en integer met elkaar omgaan. Door Marita van Rijs. Ook online te volgen.
 • Moreel beraad begeleiden. In deze 2 daagse training ontdek je hoe zelf een moreel beraad kunt begeleiden. Je maakt kennis met de belangrijkste ethische stromingen en wordt getraind in vaardigheden. Ook geschikt voor medewerkers. Door Marita van Rijs.
 • Ethiek in sociaal werk is een training van 2 dagdelen (of 1 dag) die start bij het begin van de ethiek: de filosofische basis. Een fundament om meer te leren over beroepscode, ethische competenties en methoden voor reflectie. Voor leidinggevenden en medewerkers. Door BPSW. Ook online te volgen.
 • Moreel beraad: leren, organiseren en implementeren. Training op maat. Een moreel beraad kan helpen om dilemma’s goed in kaart te brengen, samenwerking in het team of in de keten te verstevigen, of om te reflecteren op de eigen (of team) professionaliteit. Hoe werkt dit nu in de praktijk? Een getrainde gespreksleider kan het beraad begeleiden. Voor leidinggevenden en medewerkers. Door BPSW. Ook online te volgen.

 

Ethiek op de agenda 

Er zijn daarnaast nog verschillende initiatieven om binnen je organisatie ethiek op de agenda te houden. Een overzicht.

 • Lunchvoorstelling Broodje Ethiek. Een acteur speelt tijdens de pauze enkele ethische situaties na. Een luchtige manier om over ethiek te praten en na te denken.
 • Training waardenestafette. Maatwerk. In een periode van 2 tot 4 weken staat een specifieke waarde centraal. Vanuit die waarde kijk je naar je praktijk -van cliënten, team tot samenwerkingspartners- en registreert welke vragen en nieuwe kijk dit oplevert. Door Ont-moeting.
 • Open intervisiegroep voor sociaal werkers. Kom zes keer per jaar bij elkaar in Utrecht om onder begeleiding van een ervaren intervisor te reflecteren op dilemma’s in het sociaal werk, als onderdeel van het professioneel handelen. Door BPSW.
 • Begeleid moreel beraad. Onderzoek in twee uur tijd je dagelijks werk op ethische dilemma’s. Welke normen en waarden geven de doorslag? Moreel Beraad met een gespreksleider draagt bij aan het gezamenlijk ontwikkelen van een ethische basis van het werk, visievorming en professionalisering. Door Ont-moeting.

N.B. De vergoeding betreft alleen de kosten voor de training en reiskosten van de trainer (dus geen kosten voor zaalhuur, catering en verletkosten).

Interesse in een training ethiek? Meld je dan nu aan bij de desbetreffende organisatie en maak gebruik van de vergoeding

werkgevers en werknemers - samen werken aan ontwikkeling