search clock hat location star arrow-right right-item tools kalender opleiding download play link phone mail calendar

Aanpak agressie

Helaas komt agressie regelmatig voor als je werkt met mensen. Hoe kan je ermee omgaan, als medewerker of als organisatie?

Wat verstaan we onder agressie en geweld?

  • Verbaal en non-verbaal geweld zoals uitschelden, vernederen, lastigvallen, verdenkingen verspreiden, uitdagen. Dit kan ook per e-mail of brief of social media.
  • Serieus bedreigen: dreigen met woorden, dieren, voorwerpen of wapens, dreigen naar familie te gaan, stelselmatig hinderen of volgen.
  • Fysiek geweld: beetpakken, schoppen, slaan, bijten, fysiek hinderen, goederen beschadigen.

Onderstaande links en tools gebruik je bij het opstellen van een anti-agressiebeleid. Je vindt informatie over wat je preventief en reactief kunt doen. In de factsheet werkdruk en agressie staan de onderzoeksgegevens over agressie in het sociaal werk samengevat.

Tools om aangifte te doen

Overweeg je aangifte te doen? Maak dan gebruik van de hulpmiddelen uit de landelijke campagne ‘Duidelijk over agressie.’ Een overzicht van alle tools vind je hier. Bekijk ook dit filmpje dat je wegwijs maakt: 'Aangifte, hoe doe je dat?'.

Tools voor het melden van incidenten   

Als je wilt dat alle incidenten worden gemeld, moet melden zo makkelijk mogelijk worden gemaakt: slimme tips en voorbeelden. In het filmpje wordt alles nog eens samengevat.

Tools voor de agressiecoördinator

Een coördinator is het vaste aanspreekpunt voor alles wat te maken heeft met veiligheid en agressie in de organisatie. Hij of zij is de spin in het web die beleid en praktijk samenbrengt. Wat zijn de taken van de coördinator en hoe kan jouw organisatie die rol invullen? Deze hulpmiddelen en het filmpje helpen je op weg.

In het arbeidsmarktplatform Sociaal Werk werkt! werken de volgende partijen samen: