Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Investeer slim in jezelf tot € 1.000,- met de STAP-subsidie

Wil je je positie op de arbeidsmarkt in sociaal werk versterken? Heb je belangstelling voor doorgroeien, een zijstap in je carrière maken of je talenten beter benutten? Vanaf 1 maart 2022 kun je dat doen met de nieuwe STAP-subsidie van maximaal € 1.000,- per jaar. Vanaf die datum vind je via de website van Sociaal Werk werkt! ook alle trainingen en opleidingen waarvoor je deze subsidie kunt aanvragen.

stap intro

Subsidie voor scholing en ontwikkeling

De STAP-regeling (Stimulering ArbeidsmarktPositie) is bedoeld voor alle werknemers en werkzoekenden die hun positie op de arbeidsmarkt willen versterken. De subsidie helpt je om je te ontwikkelen tijdens je loopbaan, zodat je meer kans hebt de door jou gewenste baan te vinden en te houden.

Zo werkt de STAP-subsidie

Werkzoekenden en werknemers kunnen vanaf 1 maart 2022 jaarlijks eenmalig maximaal € 1.000,- subsidie aanvragen bij het UWV. Het aanvragen verloopt als volgt:

  1. Je zoekt de training, workshop of opleiding op die je wilt volgen en checkt of je hiervoor STAP-subsidie kunt aanvragen. Per maart 2022 kun je hiertoe op de website van Sociaal Werk werkt! het STAP-scholingsregister raadplegen.
  2. Je vraagt de subsidie aan via het STAP-portaal van UWV, waarna goedkeuring volgt.
  3. Het UWV betaalt de vergoeding aan de opleider die je hebt gekozen.

Er zijn elk jaar zes momenten om de eenmalige jaarlijkse aanvraag te doen. Het eerste moment is vanaf 1 maart 2022. Sociaal Werk werkt! informeert je via website, nieuwsbrief en sociale kanalen over de aanvraagmomenten, zodra ze bekend zijn.

STAP-regeling voor sociaal werk

Sociaal Werk werkt! zorgt voor branche-erkenning van scholing binnen de sector. Sociaal Werk werkt! regelt ook dat opleidingen, trainingen en workshops voor de sector sociaal werk in het STAP-scholingsregister opgenomen worden. Werknemers en werkzoekenden kunnen hier ook terecht voor de opleidingen die relevant zijn voor herregistratie in het beroepsregister van Registerplein. 

STAP vervangt aftrek scholingskosten van inkomstenbelasting

De STAP-regeling komt per 1 januari 2022 in plaats van de aftrek van scholingskosten van je inkomstenbelasting. De reden hiervoor is dat juist de mensen voor wie deze aftrekpost bedoeld was, hier weinig gebruik van maakten. Denk aan flexwerkers, werkzoekenden of mensen met een kleine beurs. De overheid wil met de STAP-regeling meer mensen ondersteunen in hun loopbaanontwikkeling.

Handige links