Sociaal Werk Nederland heeft met alle andere branches in Zorg & Welzijn met het kabinet afgesproken dat dit per cao wordt uitgewerkt. De extra middelen komen vanaf 1 januari 2022 via de gemeente beschikbaar en worden verwerkt in de looncomponent van de WMO en de Jeugdwet door de gemeenten. De cao-tafel heeft afgesproken dit op te nemen als structurele een arbeidsmarkttoeslag voor functies en werkzaamheden in het primair proces.
Deze afspraak wordt in de cao opgenomen en:
- geldt voor de functies in de salarisschalen 4 t/m 9;
- geldt voor functies en werkzaamheden in het primair proces;
- heeft als ingangsdatum 1 januari 2022;
- bedraagt 1,13 % van de salarissen inclusief vakantietoeslag, eindejaarsuitkering en indien van toepassing overige met het salaris samenhangende toeslagen en vergoedingen en zal tevens in de grondslag voor de pensioenopbouw meetellen.
In twee situaties geldt hierop een uitzondering:
- indien een organisatie (mede)gefinancierd wordt uit andere geldstromen en niet aan deze afspraak kan voldoen is, met instemming van de medezeggenschap en onder voorwaarden dat de organisatie dit aantoont, alsmede welk percentage wel haalbaar is, een ontheffingsverzoek mogelijk bij de cao-tafel;
- indien de middelen niet via de gemeente beschikbaar komen, meldt de organisatie zich bij de cao-tafel en zal, gelet op het convenant, Sociaal Werk Nederland met ondersteuning van de vakbonden de minister van VWS verzoeken de gemeente het convenant te laten naleven.
Deze uitwerking wordt opgenomen in de cao-tekst. Bij Sociaal Werk Nederland en VNG is er extra informatie over te vinden.