Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Werkzoekenden

Opleiding en competenties in sociaal werk

Als sociaal werker werk je samen met burgers, vrijwilligers en andere professionals aan een sterke sociale basis. Je zorgt dat mensen mee kunnen doen in de maatschappij. Welke opleiding en competenties heb je daarvoor nodig?

vrijwilliger in sociaal werk

Opleidingen

Met een mbo- of hbo-opleiding zijn er veel mogelijkheden binnen sociaal werk. De meest gevolgde opleidingen zijn de mbo-opleiding sociaal werk, de hbo-bacheloropleiding sociaal werk en de hbo master sociaal werk. Met andere achtergronden ben je ook heel welkom. 

Heb je niet de juiste diploma's maar wel praktische ervaring? Dan is een EVC-traject misschien interessant voor jou. Hiermee leg je vast wat welke kennis je in huis hebt en kun je een erkend beroepscertificaat aanvragen.

Neem contact op voor een persoonlijk gesprek. De link naar de contactinformatie staat hieronder.

Welke competenties heb je nodig voor sociaal werk?

Als sociaal werker ondersteun je mensen die moeite hebben hun weg te vinden in de samenleving. Samen met andere professionals, vrijwilligers en het eigen netwerk stimuleer en help je mensen om hun draai te vinden. Je werkt vaak met verschillende groepen: jong en oud, mensen in de wijk, vluchtelingen, mensen die kampen met een verslaving, psychische of financiële problemen, mensen met achterstanden. Dus je moet een echt mensenmens zijn. Meer lees je in de beroepsbeschrijving (link hieronder).

Als sociaal werker ben je goed in en wil je graag:

  • Contact leggen met allerlei soorten mensen en betekenisvolle relaties aangaan.
  • Signalen opvangen en zorgen dat er wat mee gebeurt.
  • Mensen ondersteunen zodat ze hun eigen regie kunnen voeren.
  • Mensen met elkaar verbinden.
  • Mensen stimuleren tot actieve participatie in de maatschappij op een breed scala aan terreinen, zoals wonen en leefbaarheid, werk, school en activiteiten, sociale relaties, lichamelijke en psychische gezondheid, zingeving en financiën.
  • Jezelf blijven ontwikkelen en samenwerken, met je collega’s uit je eigen en andere organisaties.

In het beroepscompetentieprofiel (bcp) staat het beroep van sociaal werker omschreven. Ook kun je lezen wat de competenties zijn van sociaal werkers. En met de Competentiewijzer hieronder ontdek je wat je al goed kunt en wat bij je past.

Handige links