Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Tool Agressie

Stappenplan opvolging agressie-incidenten

Agressie in sociaal werk komt voor, maar hoort er niet bij. Veel organisaties werken succesvol aan het verminderen en voorkomen van incidenten. Toch is grensoverschrijdend gedrag van cliënten of derden niet altijd te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat iedereen binnen de organisatie weet hoe te handelen na agressie.

vrijwilliger in sociaal werk

Voor het actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’ (2012-2016) zijn 27 zorginstellingen begeleid bij de opvolging van incidenten. Veel organisaties bleken tegen dezelfde problemen aan te lopen.

Ben je op zoek naar houvast na een agressie-incident? Onderstaand stappenplan helpt je op weg, ondersteund met downloads die je direct kunt gebruiken in de praktijk. Bekijk ook de filmpje met uitleg over hoe je aangifte doet, waarom meldingen belangrijk zijn en wat het voordeel is van één aanspreekpunt. 

Duidelijk over agressie – begin vandaag nog met veiliger werken.

Bekijk het stappenplan opvolging agressie-incidenten

Stap 1: doe aangifte bij de politie

Altijd handelen tijdens en na een agressie-incident is heel belangrijk. Het ongewenste gedrag moet zo snel mogelijk worden gestopt, het slachtoffer moet worden opgevangen en er moeten maatregelen volgen richting de veroorzaker van het incident. Er zijn tientallen mogelijke maatregelen die je kunt treffen. Eén daarvan is het doen van aangifte.

Aangifte is altijd mogelijk

In de praktijk blijkt dat er nog veel onduidelijkheid is over het doen van aangifte bij de politie en dat daarom veel incidenten onbestraft blijven. In dit filmpje zie je precies hoe aangifte doen in zijn werk gaat en waar je rekening mee moet houden. Gebruik deze kennis en de handige hulpmiddelen hieronder om ook in jouw organisatie de veroorzakers van agressie en geweld beter aan te pakken.

Handige downloads

Stap 2: maak melden makkelijk

Het melden van incidenten is cruciaal voor een goed veiligheidsbeleid. Je kunt namelijk alleen de juiste maatregelen tegen agressie nemen als je weet wat er écht gebeurt op de werkvloer. En dat inzicht krijg je alleen als medewerkers altijd alle incidenten, groot en klein, melden.

Vervolgens moet er iets met die meldingen worden gedaan. Ze mogen niet verdwijnen in een meldsysteem. Slachtoffers horen terugkoppeling te krijgen, alle meldingen moeten regelmatig worden geanalyseerd en organisatiebreed moet worden aangetoond wat er met de meldingen wordt gedaan: melden werkt echt!

Melden werkt echt!

Hoe de meldingsbereidheid kan worden verhoogd en wat je kunt doen om zo slim mogelijk met meldingen om te gaan, zie je in dit filmpje. Gebruik de downloads om direct aan de slag te gaan.

Handige downloads

Stap 3: benoem een agressiecoördinator

Het is belangrijk om agressie en geweld tegen medewerkers niet te benaderen als een project, maar als een permanente activiteit. Het is een zaak van lange adem. Het gaat om het draaiend houden van de agressie-aanpak. Uit de ervaringen van zorginstellingen blijkt dat het grootste obstakel om agressie en geweld daadwerkelijk aan te pakken tijdgebrek is. Daardoor zijn beleid en werkvloer te vaak twee werelden die niet goed met elkaar zijn verbonden.

Spin in het web

Een coördinator kan de spin in het web zijn die beleid en praktijk wel samenbrengt. Dat is een medewerker die het vaste aanspreekpunt wordt voor alles wat te maken heeft met agressie en geweld in de hele organisatie. De coördinator zorgt ervoor dat het wiel continu blijft draaien en is de schakel tussen werkvloer, management en instanties en organisaties buiten de deur. Bekijk dit filmpje over een coördinator als centraal aanspreekpunt.

Handige downloads

Zo doe je aangifte van agressie bij de politie

Na een agressie-incident tegen een medewerker moet je altijd handelen. Bijvoorbeeld door maatregelen te nemen tegen de veroorzaker. Eén van de mogelijkheden is het doen van aangifte bij de politie. Maar hoe gaat aangifte doen eigenlijk in zijn werk? En waar moet je zoal rekening mee houden?

Aangifte, hoe doe je dat?

Hoe je melden aanmoedigt én eenvoudiger maakt

Hoeveel agressie is er? Wat gebeurt er precies? Hoe vaak? En wanneer? Hoe meer je weet over incidenten, hoe beter je maatregelen kunt nemen om agressie in de toekomst te voorkomen. De eerste stap is dat medewerkers alle incidenten melden. Vervolgens ga je aan de slag met alle kennis die dat oplevert.

Hoe meer meldingen, hoe beter het veiligheidsbeleid

Waarom één centraal aanspreekpunt belangrijk is

Veel organisaties in sociaal werk zijn duidelijk in hun beleid: agressie en geweld tegen medewerkers wordt niet geaccepteerd. Maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger. Om beleid en praktijk goed op elkaar aan te laten sluiten, is het nuttig om een coördinator aan te stellen die deze twee werelden verbindt. 

Meer weten? Neem contact op!

Logo Sociaal Werk werkt!

Meer weten? Neem contact op!