Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Feestdagen: recht op vrije dag?

Een feestdag is meestal een vrije dag en je werkgever betaalt je salaris door. Dit is in de Cao Sociaal Werk vastgelegd. Kijk om welke feestdagen het gaat en welke variaties er mogelijk zijn.

kleurige ballonnen gaan de lucht in

Op welke feestdagen ben ik vrij in sociaal werk?

 

Als een feestdag op een doordeweekse dag valt, heb je vrij. Het gaat om de volgende feestdagen:

  • Nieuwjaarsdag
  • Tweede paasdag
  • Koningsdag
  • 5 mei
  • Hemelvaartsdag
  • Tweede pinksterdag
  • Eerste en tweede kerstdag

In je organisatie kan de werkgever samen met de or of pvt besluiten om op organisatieniveau of een dag te ruilen voor een andere dag of er een dag aan toe te voegen.

Hoe werkt het vrij zijn op de feestdagen?

Voor elke doordeweekse feestdag krijg je met een voltijds dienstverband 7,2 uur feestdagverlof. Werk je in deeltijd? Dan wordt je feestdagenverlof berekend naar verhouding van het aantal uren dat je per week werkt. Op de feestdag neem je net zoveel uren op die je anders die dag normaal zou werken.

Wat is er nog meer mogelijk?

Het kan zijn dat je op een feestdag wel moet werken. Bijvoorbeeld omdat er de hele week (7 dagen of 24/7) gewerkt wordt en op roosters. Of omdat er een bijzondere dag is waarop je gevraagd wordt te werken, zoals op 5 mei of koningsdag waar sociaal werk organisaties vaak aan activiteiten mee werken. Indien je dan werkt, dan krijg je naast je salaris dus ook onregelmatigheidstoeslag.

Het kan zijn dat jij zelf graag een andere feestdag vrij wil zijn dan die in de cao staan. Bijvoorbeeld vanwege je geloof of achtergrond. Dan mag je een dag ruilen. We willen namelijk met zoveel mogelijk achtergronden rekening houden in onze cao. Dan werkt het als volgt als duidelijk is op welke dag je niet wil werken:

  • Mogelijk kun je in je eigen werkplanning of samen met je team al regelen voor welke dag je deze ruilt. Dit kan ook als je volgens rooster werkt, door bijtijds over je rooster te overleggen.
  • Wat ook kan is dat je een bestaande feestdag uit de cao ruilt voor de door jou gewenste dag. Op de feestdag uit de cao werk je dan wel en krijg je ORT. Dat zou namelijk ook zo zijn als je gevraagd was te werken of in een rooster werkt. Op de andere dag ben je vrij en zet je de uren feestdagverlof in. Dit kan ook als de werkgever samen met de OR of PVT juist die feestdag had geruild voor een andere feestdag. Let wel op dat als de organisatie volledig gesloten is, het ruilen dan niet kan. Het gaat er daarbij om dat formeel is vastgelegd dat er niet wordt gewerkt.

Let wel op dat als de organisatie volledig gesloten is, het ruilen dan niet kan. Het gaat er daarbij om dat formeel is vastgelegd dat er niet wordt gewerkt.

Handige links

Meer weten? Neem contact op!

Cao Sociaal Werk logo vierkant

Meer weten? Neem contact op!