Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Praktijkvoorbeeld Werknemers

Jongerenwerker spoort jongeren aan om hun dromen te volgen

Ali Nur Foinsiyo (37) miste in zijn jeugd de steun die hij nodig had om een goede opleiding te kunnen volgen. Daardoor kwam hij in het ‘straatleven’ terecht.

Sociaal werker Ali Nur Foinsiyo

Noot van de redactie: Dit interview vond plaats toen corona een actueel thema was. 

Nu werkt hij als jongerenwerker bij Waterkracht in Zutphen, waar hij jongeren ondersteunt om hun dromen te volgen. Een flinke uitdaging, die door het coronavirus nóg groter is geworden

Toen Ali vader werd, besloot hij het straatleven de rug toe te keren. "Ik wil een goede ouder zijn voor mijn kinderen. Ik wil dat zij de kansen krijgen die ik nooit heb gehad." Toen hij binnenkwam bij wijkcentrum Waterkracht, merkte oprichter Dorine Ruter zijn talent om met jongeren om te gaan direct op. "Het vertrouwen dat zij mij gaf heeft enorm veel voor me betekend." Hij begon als vrijwilliger, rondde ondertussen een mbo-opleiding sociaal werk af en is inmiddels in dienst bij Waterkracht. 

Taal van de jongeren

Ali spreekt de taal van de jongeren. Daardoor snapt hij hoe lastig het voor hen is om met de coronamaatregelen om te gaan. "Ten eerste begrijpen ze de informatie van de regering niet, omdat de taal te ingewikkeld is. Jongeren kijken niet naar persconferenties, maar komen aan informatie via sociale media. En daar staat een hoop onzin op. Het is voor jongeren dus allemaal heel tegenstrijdig."

Beperkende maatregelen

Ten tweede zijn voor veel jongeren de maatregelen zwaar. Ze wonen vaak met grote gezinnen in kleine huizen. ‘Zo is er een gezin waarbij de ouder nachtdiensten draait en dus overdag rust nodig heeft. Heel begrijpelijk, maar het beperkt de kinderen in wat ze kunnen doen’. Ook ziet Ali onveilige gezinssituaties. "Corona vergroot de problemen. Er is bijvoorbeeld een 13-jarig meisje met ouders die drinken. Door de lockdown kon zij niet meer even ontsnappen uit haar thuissituatie.’" Gelukkig kunnen jongeren die dat nodig hebben inmiddels weer drie keer per week in een kleine groep in het wijkcentrum terecht.

Ik wil stages met status regelen, zodat jongeren voelen dat jij ziet dat ze veel in hun mars hebben.
Ali Nur FoinsiyoJongerenwerker bij Waterkracht

Luisterend oor

"Het allerbelangrijkste is dat je laat merken dat je de jongeren écht ziet en dat ze bij je terecht kunnen voor een luisterend oor. Als ik mijn rondje door de wijk loop, kom ik veel jongeren tegen. Ik kan aan hun gezicht al zien dat het mis is." Zo vertelde een jongen dat hij door zijn ouders uit huis was gezet. Ali zocht samen met hem een plek waar hij tijdelijk kon verblijven. Daarnaast probeert Ali aan de jongeren uit te leggen wat het belang van de coronamaatregelen is. "Je moet wel oppassen dat je niet te betuttelend bent, want dan ben je ze kwijt. Ik merk dat jongeren het belangrijk vinden om hun kwetsbare familieleden te beschermen. Ik kan uitleggen wat je daarvoor kunt doen, zoals afstand houden en handen wassen. Doordat ik hun taal spreek, komt het aan."

Stage met status

Ali wil de jongeren inspireren om ‘omhoog te dromen’. Hij vindt het heel belangrijk dat er toffe stageplaatsen komen. "Nu zie ik te vaak dat de jongeren moeten kiezen tussen een stage als vakkenvuller bij de Action of als magazijnmedewerker bij de Gamma. Ik begrijp heel goed dat ze daardoor niet gemotiveerd raken. Ook ik ken dat gevoel. Mij hebben ze vroeger richting een automonteur-opleiding geduwd. Maar ik heb helemaal niks met auto’s! Als ik eerder had geweten dat mijn kracht bij met mensen werken ligt, had me dat veel ellende bespaard." Als Ali het voor het zeggen had, zou hij stages met status regelen. "Bijvoorbeeld bij de media of bij een bank. Dan voelen de jongeren dat jij ziet dat ze veel in hun mars hebben."