Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Praktijkvoorbeeld Werknemers

Opbouwwerker laat ouderen genieten van smartlappen op afstand

Al 32 jaar werkt Linda in de Haagse wijk Laak. Toen de coronacrisis uitbrak, wist ze dan ook wel wat ‘haar’ wijk nodig had. "Na de eerste persconferentie was ik even stil. Maar toen ging het bubbelen en borrelen." Met haar creatieve ideeën toverde ze een glimlach op het gezicht van veel wijkbewoners.

Sociaal werker Linda Klee

Noot van de redactie: dit interview vond plaats toen corona een actueel thema was. 

Genoeg werk

In haar carrière heeft Linda verschillende functies in sociaal werk gehad. Ooit begon ze als jongerenwerker om vervolgens verder te gaan als kinderwerker. Inmiddels is ze opbouwwerker bij Mooi Welzijn en begeleidde ze de verbouwing van twee wijkcentra naar fijne ontmoetingsplekken. De bevolking van Laak is divers. Met uitzondering van het gebied rondom station Holland Spoor wonen er vooral mensen in een kwetsbare positie. Er is sociale woningbouw, maar er zijn ook veel panden die worden verhuurd aan Europese arbeidsmigranten. Genoeg werk voor Linda dus. "Ik kwam laatst iemand tegen die ik als kind heb begeleid. Hij vertelde me dat ik hem geleerd heb dat het goed is om drie keer per dag te eten. En dat hij door mij heeft ervaren hoe fijn het is om voorgelezen te worden. Dat doet hij nu zelf voor zijn kinderen."

Door samen op afstand te zingen, was er een heel sterk gevoel van saamhorigheid.

Zingen op afstand

Toen door de coronacrisis veel wegviel, ging Linda op zoek naar wat wél kon. "Al snel kwam ik uit bij de binnenpleinen van flats waar veel ouderen wonen." Met wat geld van het stadsdeel ging ze met twee zangers en een geluidsman het plein op. De ouderen konden het concert volgen vanuit hun voordeur. "Door samen op afstand te zingen, was er een heel sterk gevoel van saamhorigheid." Het bleef dan ook niet bij één concert. In Laak is er talent genoeg! "Drie volkszangers uit Laak hebben van de pleinen hun podium gemaakt. Een buurtsportcoach gaf de ouderen gymles, zodat ze toch wat konden bewegen. En ik kreeg een prachtig aanbod van een wijkbewoonster: haar drie dochters wilden graag voor de mensen zingen. Drie van die dreutels op zo’n plein. Ik krijg er nog kippenvel van."

Knutseltasjes

Linda en haar collega’s zetten zich niet alleen in voor de ouderen uit de wijk, ze richten zich zeker ook op de jongere bewoners. "We hebben knutseltasjes uitgedeeld aan kinderen. Online lieten wij zien wat ze met de knutselspullen konden maken." Het was voor Linda heel belangrijk dat elk kind in een huishouden een eigen tasje kreeg. "Vanuit instanties als Leergeld kunnen er veel zaken geregeld worden zoals een laptop. Maar voor ‘luxeproducten’ geldt dat niet. Er wonen vaak grote gezinnen in kleine huizen. Hoe fijn is het dan als je een schaar of lijmstift voor jezelf hebt?" Mooi Welzijn sloot ook aan bij het initiatief de ‘Participatiekeuken’, van Ben Lachhab. In de keukens van Shell worden vijf keer per week verse maaltijden bereid voor kwetsbare ouderen. Buurtvrijwilligers brachten de maaltijden op aanwijzing van de ouderenconsulenten rond. "De jongeren die wij kenden via ons jongerenwerk hebben ook geholpen om de maaltijden rond te brengen. Zij waren ook weleens toe aan iets anders dan een online voetbaltoernooi."

Denken in kansen

Het denken in kansen, dat neemt Linda mee uit de crisis. "Halverwege de top is het uitzicht ook mooi.’ Daarnaast hoopt Linda dat de politiek nu ziet hoe belangrijk sociaal werk is. ‘We zijn het cement van de samenleving. Zonder ons is het een stapel stenen."