Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Programmamaker Nicolaas Veul te gast bij Sociaal Werk werkt! LIVE

Heb je '100 dagen in de vergeten wijk' gezien? Dan is Nicolaas Veul vast geen onbekende naam voor jou. De programmamaker dompelde zich als 'bijzonder stagiair' maatschappelijk werk onder in de Haagse wijk Laak en legde vast wat hij tegenkwam. Op 29 mei 2024 komt hij tijdens Sociaal Werk werkt! LIVE vertellen over zijn ervaringen.

Portretfoto Nicolaas Veul

In de serie 100 dagen in de vergeten wijk onderzocht Nicolaas hij hoe bewoners zich redden in de wijk Laak in Den Haag. Laak is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Nicolaas ging op huisbezoek als maatschappelijk werker en raakte steeds meer vertrouwd met de mensen die hij als sociaal werker begeleidt. Tegelijkertijd daagde het verblijf in Laak hem uit om zijn eigen maatschappelijke betrokkenheid onder de loep te nemen. Zijn ervaringen leggen onder meer bloot waar de verzorgingsstaat tekortschiet en hoe groot de opgave is om het vertrouwen van burgers terug te winnen. 

Bij veel mensen moet je door een hulpbarrière heen. Pas als er een band is, durven zij hun problemen op tafel te leggen.
Nicolaas VeulProgrammamaker '100 dagen in de vergeten wijk'

Hulp accepteren is een drempel 

Nicolaas: "Hoe help je als maatschappelijk werker mensen die niet op je hulp zitten te wachten? Regelmatig kwam ik in mijn stage mensen tegen die zich in eerste instantie niet wilden laten helpen. Voor velen voelde sociale hulp als een knieval. Het was schaamtevol. Alsof hulp van sociaal werk betekende dat je een trede zakt op de maatschappelijke ladder. Bij veel mensen moet je juist door een hulpbarrière heen. Daarvoor moet je eerst een relatie opbouwen, vaak langskomen en veel praten. Pas als er een band is, durven mensen hun problemen op tafel te leggen. Die tijd krijgen sociaal werkers steeds minder. Je mag officieel maar drie of vier keer langsgaan bij een cliënt. In die tijd bouw je geen band op. En dat is zorgelijk, want armoede groeit." 

Nicolaas Veul zien op Sociaal Werk werkt! LIVE?

Bekijk het programma en meld je aan