Veelgestelde vragen
Dit varieert per organisatie. Het is afhankelijk van de grootte van de organisatie en hoeveel verschillende functies en divisies er bijvoorbeeld zijn. Gemiddeld trekken de meeste organisaties zo’n 6 maanden uit om de Complete agressie-aanpak te doorlopen.
De materialen voor de Complete agressie-aanpak zijn vrij te gebruiken. De startscan en digitale vragenlijsten met videofragmenten zijn beschikbaar via een online omgeving. In 2024 zijn hier voor de organisaties die hier gebruik van maken geen kosten aan verbonden. Er bestaat een aanzienlijke kans dat dit vanaf 2025 verandert.
De startscan en digitale vragenlijsten zijn bereikbaar via de online omgeving van onze samenwerkingspartner Bureau Dinsdag. Neem ook eens een kijkje in de demoversie van de startscan. Je vindt de link in de online toolkit op de website.
Nee, de Complete agressie-aanpak helpt je juist om inzicht te krijgen welke punten nog aandacht behoeven en wat er eventueel nog ontbreekt. Het is verstandig om eerst te inventariseren wat er binnen de organisatie al aanwezig is en dat te vergelijken met de handreiking beleid en protocol.
Wij adviseren om in ieder geval de startscan te doen. Op basis daarvan bespreek je wat aandacht behoeft en hoe je daarmee verder gaat. De Complete agressie-aanpak is een praktische stap-voor-stap aanpak. Het kan zijn dat maatwerk gewenst is. In dat geval kan Bureau Dinsdag je ondersteunen bij de mogelijkheden.
De vragenlijsten per pijler en de bijbehorende antwoorden kun je gebruiken ter aanvulling op wat er al aanwezig is. Daarnaast zorgt de dialoog erover ervoor dat je er met elkaar met dezelfde bril naar kijkt.
Er zijn vier verschillende pilotorganisaties (Jeugdzorg) van verschillende grootte en dienstverlening die de Complete agressie-aanpak doorlopen hebben. Zij zijn enthousiast over de aanpak. De aanpak heeft inhoudelijk geleid tot betere afspraken over veilig werken. Ook is er door er samen aan te werken en erover in gesprek te gaan, gewerkt aan draagvlak en betrokkenheid.
Bekijk hier de video's met info van de pilotpartners (jeugdzorg)
Bekijk hier de video van een sociaalwerkorganisatie
De Complete agressie-aanpak is in feite een verdieping en verdere uitwerking op de RI&E t.a.v. het thema agressie. Het advies is om de vragen en uitkomsten die in de RI&E gesteld zijn te vergelijken met de vragen/uitkomsten uit de startscan om te zien waar de overlap zit.
Reacties uit het werkveld geven aan dat de startscan en pijlervragenlijsten concreter en meer feitelijk zijn en daarmee een zinvolle aanvulling zijn. Bij de Complete agressie-aanpak begin je met de startscan met vragen over de vier pijlers. Met de uitkomsten ga je aan de slag. In de vier dialoogsessies ga je met elkaar in gesprek om vervolgens werkafspraken te maken over beleid en protocol. Vervolgens implementeer en borg je deze werkafspraken in de organisatie. Dat betekent dat de aanpak niet alleen RI&E is op agressie, maar ook het plan van aanpak, de evaluatie en borging.
Als kleine organisatie doorloop je dezelfde stappen uit de Complete agressie-aanpak. Je doorloopt dan de aanpak met alle medewerkers. Vaak gaat dit dan ook sneller en is het eenvoudiger om te komen tot werkafspraken.
Het aantal respondenten is afhankelijk van de grootte van je organisatie en de verschillende functies met cliëntcontact. Het belangrijkste is dat de startscan wordt ingevuld door voldoende collega’s van de verschillende afdelingen met cliëntcontact. Denk hierbij aan nieuwe medewerkers, ervaren medewerkers, maar ook mensen uit de OR, zo divers mogelijk. Daarmee krijg je een goed beeld van hoe het ervoor staat met veilig en weerbaar werken. Daarnaast is van belang dat ook HR, Kwaliteit en beleid, gedragswetenschappers, preventiemedewerkers, leidinggevenden en de directie de vragen beantwoorden en meedoen. Op die manier werk je samen aan de vier pijlers van de integrale aanpak.
Een belangrijk doel van de Complete agressie-aanpak is het vergroten van bewustwording en betrokkenheid bij veilig en weerbaar werken. Het zo breed mogelijk uitdelen van de vragenlijsten draagt daaraan bij. Deelname aan de dialoogsessies zou je kunnen beperken tot een goede steekproef van mensen waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn om deel te laten nemen.