De Complete agressie-aanpak
Agressie tegen sociaal werkers komt helaas in allerlei vormen voor. Online, verbaal en fysiek. Om agressie tegen medewerkers te voorkomen en te verminderen ontwikkelden we daarom samen met professionals uit het werkveld de Complete agressie-aanpak.
Sociaalwerkorganisatie Koppel-Swoe
Bij Koppel-Swoe, de organisatie voor welzijn en kinderopvang in de gemeente Epe, hebben ze behoefte om het bestaande agressiebeleid organisatiebreed te actualiseren. Zo kwamen ze uit bij de Complete agressie-aanpak. In het interview hieronder vertellen ze er meer over.
Over de Complete agressie-aanpak
De Complete agressie-aanpak is een doelgerichte en volledige aanpak. De aanpak helpt bij het actualiseren van agressiebeleid en het vaststellen van aandachtspunten binnen jouw organisatie. Hiervoor doorloop je stap voor stap de vier pijlers van veilig werken met collega’s van alle afdelingen. Je besteedt aandacht aan omgaan met agressie op het moment dat het zich voordoet, maar juist ook aan wat je ervoor en erna kunt doen. De methode is flexibel en is gericht op voortdurende evaluatie, leren en bijstellen. Zo kom je tot een duurzame aanpak en creëer je een veilige (werk)omgeving voor medewerkers en cliënten en/of inwoners.
Hoe te starten?
Wil je weten hoe je kunt starten met de Complete agressie-aanpak binnen jouw organisatie? Speciaal voor initiatiefnemers/ projectleiders is er een praktische checklist met stappenplan. Neem deze goed door voordat je begint. Daarna kun je aan de slag met de Startscan Veilig werken (Stap 1 uit de Toolkit).
Download de Checklist en stappenplan voor de projectleiderDe vier pijlers van de Complete agressie-aanpak
Doe de test: is jouw organisatie klaar voor de Complete agressie-aanpak?
Lees meerVoor en door het werkveld
De Complete agressie-aanpak is ontwikkeld met hulp van professionals uit het sociaal werk. Eerder ontwikkelden wij deze aanpak voor de jeugdzorg. De vier pijlers zijn toen getest via een pilot met jeugdzorgorganisaties Anacare, Het Wonderkind, iHUB Horizon en Veilig Thuis IJsselland. Ze vertellen over hun bevindingen per pijler in deze video's:
- Video pijler 1 ‘Dienstverlening en veilig werken’
Jeugdzorgorganisaties over hun ervaring - Video pijler 2 ‘Risico’s en preventie’
Jeugdzorgorganisaties over hun ervaring - Video pijler 3 ‘De-escaleren en veilig handelen’
Jeugdzorgorganisaties over hun ervaring - Video pijler 4 ‘Afhandeling en nazorg’
Jeugdzorgorganisaties over hun ervaring
Sociaal Werk werkt!
Meer weten? Neem contact op!
Meer weten? Neem contact op!