Generatieregeling: duurzaam inzetbaar en fit tot aan pensioen
Met generatieregelingen kunnen jouw medewerkers die vijf jaar of minder voor de start van hun AOW en pensioen zitten, minder uren gaan werken met behoud van de helft van hun salaris over de uren die zij minder gaan werken. Zo kunnen zij fit en gezond blijven doorwerken en tegelijkertijd hun kennis en ervaring overdragen aan jongere collega’s.
De generatieregelingen zijn er in twee vormen. Je kan kiezen voor individuele maatwerkafspraken tussen jou en je medewerker of kiezen om een generatieregeling voor jouw eigen organisatie te maken.
Individuele maatwerkafspraken tussen jou en je medewerker
In jaargesprekken wordt regelmatig besproken of - en zo ja hoe - je als oudere medewerker fit en gezond je pensioen haalt. Geeft de medewerker aan dat dit niet haalbaar is wanneer er niets aan de arbeidssituatie verandert? Maak dan afspraken met jouw medewerker met het gebruik van het ‘afwegingskader generatieregeling en vervroegd uittreden’. Hierin staat wat mogelijk is, wat de vervolgstappen zijn en dat de gesprekken en afspraken goed moeten worden vastgelegd.
Een generatieregeling maken voor jouw eigen organisatie
Je kunt overwegen om met het oog op de personele ontwikkelingen in jouw organisatie een eigen generatieregeling te maken. Medewerkers kunnen dan zelf kiezen of ze willen deelnemen aan de regeling. Bekijk voorbeelden van een organisatieregeling.
Generatieregelingen: waar maak je maatwerkafspraken over?
- Je medewerker gaat korter werken, maar blijft minimaal de helft van de oorspronkelijke arbeidsduur werken;
- De helft van het salarisverschil wordt door jou als werkgever doorbetaald;
- De startdatum ligt maximaal vijf jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd;
- Bespreek welke mogelijkheden de gemaakte afspraken bieden om jongere medewerkers te laten instromen en welke rol jouw medewerker daarin speelt.
Individuele maatwerkafspraken tussen jou en je medewerker
De Cao Sociaal Werk gaat uit van eigen regie op duurzame inzetbaarheid. Daarnaast staat het ‘goede gesprek’ hoog in het vaandel. Kortom: het is belangrijk dat je als werkgever met je medewerkers afspraken maakt over het gezond en fit bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
Ga met elkaar in gesprek
Bespreek in de jaargesprekken met oudere medewerkers - ruim voor hun pensioenleeftijd of AOW-gerechtigde leeftijd (10 jaar voorafgaand aan die datum) - wat zij nodig hebben om gezond en fit te kunnen blijven werken. Geeft een medewerker aan niet in staat te zijn binnen zijn of haar functie en takenpakket de pensioenleeftijd te halen? Bespreek dan samen de (on)mogelijkheden van de medewerker om te blijven werken.
Het ‘afwegingskader generatieregeling en vervroegd uittreden’ geeft alle kaders voor een open gesprek over alle (on)mogelijkheden.
Denk daarbij aan:
- Aanpassingen in de functie;
- Een andere beter passende functie;
- Andere werktijden;
- Wijziging in het aantal te werken uren;
- Gebruik maken van de generatieregeling (vanaf 5 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd); of
- Vervroegd uittreden (de wettelijke Regeling Vervroegd Uittreden is er voorlopig nog tot 31 december 2025).
Leg alle besprekingen, overwegingen en afspraken met jouw medewerker vast, ook als het niet lukt om samen tot afspraken te komen.
Een generatieregeling maken voor jouw eigen organisatie
Je kunt met jullie ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging (pvt) een generatieregeling voor jouw organisatie overeenkomen en invoeren. Dat kan je doen omdat:
- Je wilt investeren in duurzame inzetbaarheid van je medewerkers;
- Je verschillende groepen medewerkers meer keuzemogelijkheden wilt bieden;
- Je ervoor wilt zorgen dat medewerkers hun werk tot het einde van hun loopbaan goed vol kunnen houden;
- Je medewerkers boven de 62 jaar de kans wil geven minder te werken;
- Je wilt zorgen voor minder uitstroom die te maken heeft met leeftijd;
- Uitval, vaak langdurig, wil voorkomen; en
- Je wilt anticiperen op de instroom van jonge(re) en nieuwe medewerkers en wilt zorgen voor goede overdracht van kennis en ervaring aan die nieuwe jonge medewerkers.
Wel of geen generatieregeling in jouw organisatie?
Het kan handig zijn om een korte inschrijfperiode in te stellen waarin medewerkers hun belangstelling kunnen tonen voor de generatieregeling. Allereerst om te peilen of er interesse is voor een generatieregeling in jouw organisatie en daarnaast of er in overleg met or of pvt een regeling voor jullie organisatie tot stand zou kunnen komen.
In een generatieregeling op organisatieniveau kunnen ook specifieke afspraken voor de eigen organisaties worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld:
- welke ondergrens wordt gesteld aan het te werken aantal uren. Dit is verplicht minimaal de helft van de oorspronkelijke arbeidsduur, maar kan bijvoorbeeld op minimaal 60% van de oorspronkelijke arbeidsduur worden gezet;
- welke aanvullende voorwaarden gelden voor een medewerker om aan de regeling deel te kunnen nemen, zoals bijvoorbeeld een minimale arbeidsomvang van 10 uur; en
- welke functiegroepen kunnen wel of niet mee doen aan de generatieregeling.
In de Cao Sociaal Werk staan de belangrijkste uitgangspunten van de generatieregeling. Met de cao-bepalingen als basis, kun je als werkgever samen met de or of pvt de generatieregeling vormgeven.
Ben je van plan de generatieregeling in jouw organisatie in te voeren? Meld dit bij de cao-tafel, via caosociaalwerk@fcb.nl.
De inhoud van deze pagina is ontwikkeld in het kader van de MDIEU-regeling, mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met deze producten helpen wij sociaalwerkorganisaties de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers te vergroten.
Meer informatie
-
Cao-2023-2025-Bijlage-16-Afwegingskader-generatieregeling-en-vervroegd-uittrede…
-
Sociaal werk_Aan de slag met de Generatieregeling.pdf
-
Regeling Vervroegd Uittreden (RVU): vanaf maximaal 3 jaar voor de AOW-gerechtig…
-
Generatieregeling op organisatieniveau: hoe werkt dat in de praktijk
-
Introductie generatieregeling
-
Database met voorbeelden organisatie-generatieregelingen
Cao Sociaal Werk
Meer weten? Neem contact op!
Meer weten? Neem contact op!