Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Jaarcongres Sociaal Werk 2022 geeft veelbelovend perspectief op toekomst

Na twee jaar kon het eindelijk weer: elkaar écht live ontmoeten tijdens het Jaarcongres Sociaal Werk 2022 in de Amersfoortse Prodentfabriek. Staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen sprak zijn bewondering uit voor het belangrijke werk dat sociaal werkers elke dag doen, vaak onder lastige omstandigheden. “En er komt niet alleen meer geld voor sociaal werk, maar we gaan ook werken aan de manier waarop we het organiseren”, aldus de staatssecretaris.

jaarcongres met van ooijen
Sociaal werkers staan middenin de samenleving, met buitengewoon scherpe randjes. Zij leveren een fantastische prestatie. Er wordt steeds meer van ze gevraagd. We moeten hun positie vanuit de overheid verstevigen en ze eerder betrekken bij grote veranderingen.
Maarten van OoijenStaatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

‘Stoppen met idiote aanbestedingen’

Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Marijke Roskam spraken de gasten aan de ronde tafel Amma Assante (LCR Nederland), Anke Bosma (MEE Vivenz), Nanneke Jager (Sociaal Werker 2021) en Erik Dannenberg (Divosa) onder andere over de manier waarop financiering in sociaal werk is geregeld. Anke Verkade benadrukte dat er te veel geld wordt verspild met onnodige aanbestedingen en dat sociaal werk de ruimte en vertrouwen nodig heeft om te kunnen doen wat nodig is. Zij riep op om dit te veranderen: ‘Stop nou eens met die idiote aanbestedingen! Wij kunnen als sector alleen maar werken vanuit vertrouwen. Dit begint bij een bredere opdracht formuleren en de tijd krijgen om coalities te bouwen. Zonder dat vertrouwen branden onze mensen af. Er komt een generatie aan die ruimte nodig heeft om te doen wat nodig is. Die niet altijd naar het systeem luistert. Want het systeem heeft niet altijd gelijk, en kan genadeloos zijn.’

‘Sociaal werk is een lieve sector en in de laatste jaren steeds meer gemarginaliseerd… Het is tijd voor herstel!’
Amma AssanteLCR Nederland

Redouan El Khayari verkozen tot Sociaal Werker 2022

De jaarlijkse verkiezing Sociaal Werker van het Jaar werd opgeluisterd door een komische mini-cabaretvoorstelling van Thjum Arts. Hij maakte de winnaar bekend: Redouan El Khayari, sociaal werker bij Wijkz en docent/onderzoeker bij de Haagse Hogeschool. Hij gaat zich inzetten om sociaal werk te laten committeren aan de internationale mensenrechtenverdragen. ‘Ze kunnen niet meer om sociaal werk heen!’, beloofde hij bij de start van zijn ambassadeurschap voor het komende jaar.

Sociaal werk innoveert in de praktijk

’s Middags konden de deelnemers nog naar verschillende workshops of per fiets of lopend op werkbezoek bij één van de vernieuwende initiatieven in Amersfoort. De dag eindigde met een heerlijke borrel in de zon.

fietsen jaarcongres

Het Jaarcongres Sociaal Werk is georganiseerd door Sociaal Werk werkt! en Sociaal Werk Nederland.

Verder lezen over de Sociaal Werker van het Jaar

Mascha Boelaars

Adviseur

Meer weten? Neem contact op!

Mascha Boelaars

Meer weten? Neem contact op!