Innovatieve aanpak: VR-bril ingezet bij preventie en re-integratie
Het Verwey-Jonker Instituut doet onderzoek naar het gebruik van virtual reality (VR) in re-integratietrajecten in het tweede spoor. Dit innovatieve project biedt nieuwe perspectieven voor medewerkers die te maken hebben met langdurige ziekte of burn-out. In het onderzoek worden werkgevers actief betrokken bij preventie om verzuim te voorkomen. Sociaal Werk werkt! is nauw betrokken bij dit onderzoek.
Virtual reality als hulpmiddel bij terugkeer op de arbeidsmarkt
Het aantal medewerkers dat uitvalt door overbelasting en burn-out is in zorg en welzijn al jaren hoog. Daarom ontwikkelt het Verwey-Jonker Instituut een nieuwe werkwijze waarbij VR-technologie wordt ingezet om langdurig zieke medewerkers te ondersteunen bij hun terugkeer naar de arbeidsmarkt. Daarnaast krijgen werkgevers training met VR om burn-out eerder te (h)erkennen en medewerkers op het juiste moment ondersteuning te bieden.
Kennis uitwisselen binnen sociaal werk
De eerste resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend. Onder meer de gesprekken met ervaringsdeskundigen leveren waardevolle inzichten op. Hierdoor leren we tijdens het onderzoekstraject over burn-out, preventie en ondersteuning. De opgedane kennis verspreiden we de komende tijd binnen de sector.
Sociaal Werk werkt! speelt een belangrijke rol: de onderzoeksresultaten worden vertaald naar de dagelijkse praktijk van sociaalwerkorganisaties.
Inzichten van ervaringsdeskundigen
Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is het in kaart brengen van ervaringen van medewerkers die zelf een burn-out hebben doorgemaakt. Inzichten van ervaringsdeskundigen hebben geleid tot de ontwikkeling van VR-belevingen die werkgevers en leidinggevenden meenemen in het proces van een burn-out. Deze inzichten helpen bovendien bij het creƫren van meer begrip en ondersteuning op de werkvloer.