Regeling Vervroegd Uittreden (RVU): vanaf maximaal 3 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd
In het pensioenakkoord (2019) staan afspraken om de mogelijkheden voor vervroegd uittreden tijdelijk te versoepelen. Als het niet lukt om veilig en gezond je pensioenleeftijd te halen, is vervroegd stoppen met de wettelijke Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) de laatste mogelijkheid voor een oudere medewerker. Let wel: de huidige wettelijke RVU-regeling loopt af op 31 december 2025 er zijn nieuwe kaders afgesproken die door sociale partners verder worden uitgewerkt.
Te nemen stappen als fit en gezond doorwerken niet meer lukt
Als werkgever wil je dat jouw medewerkers gezond en veilig kunnen blijven werken tot hun AOW-gerechtigde leeftijd. Als het werk voor de medewerker te zwaar wordt, onderzoek en doorloop je samen met de medewerker de stappen in het ‘afwegingskader generatieregeling en vervroegd uittreden’ in de cao. Zo nodig maak je afspraken over deelname aan de generatieregeling, dat kunnen maatwerkafspraken zijn of de deelname aan de generatieregeling die is afgesproken in jullie organisatie.
Stoppen met werken
Is het ondanks aanpassingen voor een medewerker niet mogelijk om gezond en veilig tot de pensioenleeftijd te blijven werken? Dan kan de medewerker voorstellen om eerder te stoppen met werken. De medewerker gaat dan uit dienst en stopt geheel met werken. Als werkgever, vanaf maximaal drie jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd, de zogenaamde RVU-drempelvrijstelling als uitkering door. In 2024 is dat € 2.182,- bruto per maand. De medewerker kan dit bedrag zelf aanvullen door het pensioen naar voren te halen. Houd er rekening mee dat een medewerker niet aan de RVU-regeling kan deelnemen wanneer hij of zij deelneemt aan een generatieregeling. De huidige RVU-regeling loopt af op 31 december 2025.