Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Aan de slag via het EVC-traject mbo- en hbo-sociaal werker

Wil je graag aan het werk als sociaal werker? Heb je al ervaring in werk dat vergelijkbare competenties vraagt? Of heb je ervaring als sociaal werker op mbo-niveau en wil je je hbo-niveau aantonen? Met de Erkenning van Verworden Competenties (EVC) kan je jouw praktijkervaring en kennis vastleggen en een erkend beroepscertificaat verkrijgen. Op deze pagina vind je alle informatie over het traject en het verkrijgen van het beroepscertificaat ‘Vakbekwame mbo- of hbo sociaal werker’.

EVC

Samen met sociaal werkers en EVC-aanbieders heeft Sociaal Werk werkt! de EVC standaarden Vakbekwame mbo- en hbo-sociaal werker ontwikkeld. Hiermee kun je je praktijkervaring vastleggen en een beroepscertificaat Vakbekwame mbo- of hbo-sociaal werker verkrijgen. Ook voor zij-instromers is een EVC-traject een goed middel om aan te tonen over de juiste competenties te beschikken om als waardevolle medewerker aan de slag te gaan.

Alles over jouw EVC-traject

Alle informatie over het EVC-traject hebben we gebundeld in een overzichtelijk document. Alles over de achtergrond, het traject, de beroepsstandaarden en (het aanvragen van) het beroepscertificaat lees je in deze brochure:

Jouw EVC-traject tot vakbekwame sociaal werker

Video: het EVC-traject

Sandra doorliep het EVC-traject hbo-sociaal werker. Bekijk de video en zie wat dit voor haar en haar werk heeft betekend.

Voor mij voelde de uitreiking van het certificaat alsof ik mijn diploma had behaald.
Lars van den StigtenhorstSociaal Werker

Welke competenties heb je al?

Het EVC-traject leidt tot een erkenning van jou als vakbekwame mbo- of hbo-sociaal werker. Voor het traject hoef je nog niet een heel ervaren (vakvolwassen) medewerker te zijn, wel is het goed als je al enkele jaren werkervaring hebt. Je moet tenslotte aan kunnen tonen dat je beschikt over een behoorlijk aantal competenties. 

Is een EVC-traject iets voor jou? Doe de zelfscan!

Zelfscan vakbekwame mbo-sociaal werker

download de zelfscan mbo

Zelfscan vakbekwame hbo-sociaal werker

download de zelfscan hbo

Ervaringscertificaat en beroepscertificaat

Het EVC-traject toetst of je aan voldoende competenties van de standaard (minimaal 17 van de 21) voldoet. Als dit het geval is, maakt de EVC-aanbieder een uitgebreide rapportage op: het ervaringscertificaat. Bij Sociaal Werk werkt! kan je dit certificaat laten omzetten in het beroepscertificaat Vakbekwame mbo- of hbo-sociaal werker. Dit beroepscertificaat is een door de sociale partners erkend bewijs van vakbekwaamheid. Met dit bewijs kan je je vervolgens registreren op Registerplein.

Erkende aanbieders EVC-procedure

Alleen erkende aanbieders kunnen ervaringscertificaten sociaal werker afgeven. Meer weten over het EVC-traject? Neem dan contact op met een van de erkende aanbieders voor EVC op basis van de EVC-standaard Vakbekwame mbo- of hbo-sociaal werker.

Je leest meer over de erkende aanbieders in de EVC-folder. Of ga direct naar het overzicht van erkende EVC-aanbieders voor sociaal werk op ervaringscertificaat.nl.

EVC-procedure hbo-jeugd- en gezinsprofessional

Wil je werken in jeugdhulp of jeugdbescherming? Of ben je professional in jeugdhulp en jeugdbescherming, heb je nog niet de juiste kwalificatie maar wel relevante werkervaring? Of wil je je laten registreren in het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ)? Kijk dan naar de EVC-procedure jeugd- en gezinsprofessional.