"De verkiezing geeft het vak van sociaal werker een boost"
De Verkiezing Sociaal Werker van het Jaar 2024 leverde drie genomineerden op waarvan één winnaar werd. Hoe kijken de drie finalisten en hun leidinggevenden naar hun periode als ambassadeur van sociaal werk? In deze aflevering genomineerde Jetske Scholten en haar leidinggevende Nienke Guffroy van Wijkracht uit Overijssel.
“Zie je dat je daar enorm in bent gegroeid? En had ik je daarvoor eigenlijk al wel een compliment gegeven, Jetske? Want dat compliment verdien je.“ Ergens halverwege het interview kijkt Nienke Guffroy opzij, naar haar collega Jetske Scholten. Jetske, sociaal werker bij Wijkracht in Haaksbergen, bereikte de finale van de Verkiezing Sociaal Werker 2024. Als een van de drie genomineerden treedt ze op verschillende plaatsen op als ambassadeur van sociaal werk. Samen met Nienke, manager bij Wijkracht, blikt ze terug op wat de nominatie en het ambassadeurschap teweeg hebben gebracht.
Jetske: ”Ik was altijd al enthousiast over mijn vak als sociaal werker. En dat enthousiasme durf ik nu in de rol van ambassadeur meer te tonen en uit te dragen. Daar heeft die nominatie dus aan bijgedragen.” Nienke zag dat van dichtbij gebeuren. En spreekt nu hardop het compliment uit waarvan ze dus niet meer zeker weet of ze dat al eerder had gegeven. ”Jetske heeft geleerd het verhaal van de sociaal werker uit te dragen.”
En wat is dat verhaal?
Nienke: ”Dat sociaal werk echt een vak is. Dat wij diegenen zijn die inwoners vroeg en zo snel mogelijk kunnen helpen. En weer in hun kracht zetten. De nominatie van Jetske en haar ambassadeurschap hebben ook hun weerslag gehad op de collega’s in onze organisatie. Namelijk dat we ons met z'n allen er weer bewuster van zijn dat we ons verhaal als sociaal werker mogen vertellen en uitdragen. En dat zijn we meer gaan doen.”
Sociaal werk is echt een vak. Jetske heeft geleerd het verhaal van de sociaal werker uit te dragen. Dat doen wij nu als collega’s ook meer.
De verkiezing Sociaal Werker van het Jaar, de nominatie van Jetske en haar ambassadeurschap: het heeft het vak van sociaal werker bij Wijkracht dus een behoorlijke boost gegeven, stellen beiden eensgezind. Jetske kreeg de ruimte en tijd om haar ambassadeurschap in te zetten. Dat ze die vrijheid kreeg, leidde volgens Nienke absoluut niet tot scheve gezichten bij collega’s. ”Iedereen was trots op Jetske en haar werk als ambassadeur zette Wijkracht ook op de kaart. Wat ik als leidinggevende wel vind: iedereen is op zijn of haar manier Sociaal Werker van het Jaar.”
De andere sociaal werkers aan wie jij leidinggeeft verdienden het ook?
Nienke: ”Ja, precies. Dat vind ik ook het mooie aan het beroep van een sociaal werker. Het zijn professionals die heel bevlogen zijn, zich met hart en ziel voor de goede zaak inzetten. Dat is echt wat een sociaal werker kenmerkt. En tegelijkertijd: het is ook niet voor niets Jetske die genomineerd is. Zij straalt dat enthousiasme uit en is zoals ik zei enorm gegroeid in haar rol.”
Een van de plekken en momenten waarop Jetske haar ambassadeursrol met verve kon vervullen was tijdens het Jaarcongres Sociaal Werk 2024. Om precies te zijn: tijdens een workshop waarin zij het verhaal uit de praktijk van sociaal werk voor het voetlicht bracht. Jetske: ”Er zaten in die workshop vooral directeuren en beleidsmedewerkers. Professionals die niet direct in aanraking komen met de praktijk van de hulpverlener en de inwoner. Ik merkte dat ze zeer geïnteresseerd waren in mijn verhaal en mijn perspectief. Het was aan mij om een overstijgende vertaalslag te maken die voor hun werk relevant is. Door te vertellen over wat wij als sociaal werkers in die praktijk ervaren.”
Meer zichtbaar maken van de impact van sociaal werk is een thema dat steeds meer organisaties belangrijker gaan vinden. Is dat bij Wijkracht ook zo?
Jetske knikt nadrukkelijk “Ja, dat is zeker zo. Maar eigenlijk was dat al langer een thema voor ons. Gemeenten vragen nadrukkelijk om zichtbare resultaten van je werk. Maar het is niet alleen omdat de financier het vraagt dat we de impact willen laten zien. Ook wij als sociaal werkers zijn daar natuurlijk voortdurend zelf mee bezig. Wat levert ons werk op voor de inwoner, wat heeft het voor nut, wat is het effect? Wat is dan die output, hoe kunnen we daar het beste op sturen? En hoe kunnen we daar ook het beste op door ontwikkelen?”
”Er zijn verschillende manieren om die impact te laten zien”, vult Nienke aan. ”Storytelling wordt steeds belangrijker daarbij. Verhalen vertellen over wat het werk oplevert, is heel waardevol. En met storytelling schets je ook de context, dat werkt. Of het nu voor een gemeenteraadslid is, een beleidsprofessional, mijn moeder of de buurvrouw: met verhalen breng je inwoners en het werk van sociaal werkers veel meer tot leven.”
“Met verhalen laat je zien wat de impact van ons werk is. Je brengt de inwoners en het werk van sociaal werkers veel meer tot leven.
En Jetske, hoe gaat het nu verder voor jou als ambassadeur?
Jetske: ”Het blijft natuurlijk belangrijk dat sociaal werk op de kaart wordt gezet. En dat doe ik niet alleen, we merken al dat het een boost heeft gekregen omdat anderen dit nu ook doen. En heel praktisch: er is een netwerk opgericht met oud-genomineerden en oud-winnaars waaraan ik heel graag blijf deelnemen. Wat mij betreft zit het er dus na mijn ambassadeursjaar nog niet op. Je bent en blijft gewoon ambassadeur en dat vind ik heel leuk. Dit smaakt naar meer.”