Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Praktijkvoorbeeld Veilig en vitaal werken

Janny Blom gunt iedereen de ervaring van een combinatiebaan

Banen combineren was niet nieuw voor Janny Blom. Ze deed het al vaker met veel plezier. Toen een nieuwe kans zich voordeed, kon ze dan ook niet vermoeden dat het dit keer heel anders zou lopen. En dat ze daarna zou besluiten een stapje terug te doen. Toch heeft ze geen spijt en raadt ze het iedereen aan. "Lijkt het je leuk? Ga er dan voor!"

Janny Blom poseert voor bord met tekst ruimte voor ontwikkeling

“Sinds 1990 werk ik bij welzijnsorganisatie Andes (onderdeel van de Tintengroep) in Borger-Odoorn in Noord-Nederland. Onder meer als buurtwerker, opbouwwerker en ouderenadviseur", vertelt Janny. "Ik ga al lang mee in het werkveld en ben een echte vakidioot die het leerzaam vindt om bij andere organisaties in de keuken te kijken en mijn eigen kennis over te dragen. Toen de functie van vakmanschapscoach bij Tinten Training en Advies (ook onderdeel van de Tintengroep) voorbijkwam, was ik enthousiast. Het leek mij leuk om die te combineren met mijn huidige baan. Ik solliciteerde en werd vanuit Andes gedetacheerd.”

Meer uren in de praktijk

“Het idee was dat ik aan elke baan 16 uur per week zou besteden, maar in de praktijk werd dat al snel meer. Nieuwe collega’s bij Andes namen een deel van mijn taken over. Omdat ik ze inwerkte, kostte dat wat extra tijd. En ik vond het best moeilijk om bepaalde taken los te laten; ik houd nu eenmaal graag de vinger aan de pols. Ook mijn functie als vakmanschapscoach was nieuw. Ik gaf daar zelfstandig invulling aan. Ik vind het mooi om aan iets nieuws te bouwen, maar miste het ook om in een team te kunnen sparren met elkaar."

Stel jezelf vooraf de vraag of een combinatiebaan past bij je situatie.
Janny Blom

Combinatiebanen: de cijfers

In 2022 had 17,8% * van de medewerkers in sociaal werk een combinatiebaan. Dat kunnen meerdere banen in sociaal werk zijn (bij één of verschillende werkgevers) of een baan in sociaal werk, gecombineerd met een baan buiten sociaal werk. Denk aan een sociaal werker die ook in de gehandicaptenzorg werkt of bij een gemeente. Of aan iemand die als sociaal werker én op kantoor werkt. Een combinatiebaan kan interessant zijn als je bijvoorbeeld meer afwisseling zoekt, je andere werkvelden wilt verkennen of meer uren wilt werken. Uit de arbeidsmarktpeiling van Sociaal Werk werkt! (najaar 2023) blijkt dat eenderde van de respondenten van het panel die op dit moment nog geen combinatiebaan heeft hier wel voor openstaat.  

*Bron: Combinatiebanen en loopbaanpaden (2023), ABF/CBS voor Sociaal Werk werkt!

Veranderende omstandigheden

“In het verleden heb ik meerdere combinatiebanen gehad. Dat ging mij altijd uitstekend af. Nu merkte ik ineens dat het mij meer moeite kostte om mijn energie goed te verdelen. Mijn leeftijd speelt daar een rol grote rol bij. Het lukt niet altijd meer om iets goed te onthouden en ik schakel minder makkelijk tussen verschillende taken. De vanzelfsprekendheid waarmee ik dat eerder deed, lijkt te zijn verdwenen. Best confronterend, want ik leg de lat hoog voor mezelf. Wat ik doe, wil ik zo goed mogelijk doen."

Doen wat het beste voelt

"Na een paar maanden trok ik de conclusie: dit is niet goed voor mijn werk en ook niet voor mij persoonlijk. Ik besprak het met beide werkgevers, die gelukkig begripvol en behulpzaam reageerden. Ze zochten met mij naar mogelijkheden. Na alle opties te hebben overwogen, besloot ik uiteindelijk om een stap terug te doen en te kiezen voor één baan. Tot aan mijn pensioen blijf ik bij Andes werken. Daar kan ik binnen een team rustig mijn werkzaamheden en mijn uren afbouwen. Dat voelt voor mij het beste om te doen voor alle betrokkenen."

Nieuwe ervaringen opdoen

“Wat je in huis moet hebben voor een combinatiebaan? Van aanpakken houden, over een flinke dosis nieuwsgierigheid beschikken, je lerend opstellen en openstaan voor nieuwe ervaringen. Houd er wel rekening mee dat twee banen combineren meer tijd en energie kost dan je focussen op één baan. Stel jezelf daarom vooraf de vraag of het past bij je situatie op dat moment. Als het je leuk lijkt, ga er dan voor. Ook al zet ik zelf nu een stap terug: de ervaringen die ik heb opgedaan met combinatiebanen had ik niet willen missen!"

Suzanne Wartenbergh

Branchespecialist sociaal werk

Meer weten? Neem contact op!

Suzanne Wartenbergh, branchespecialist sociaal werk

Meer weten? Neem contact op!