Inzetten Loopbaanbudget (LBB)
Het Loopbaanbudget bestaat uit twee onderdelen: het loopbaanbedrag en vitaliteitsuren. Hoe maak je samen met je medewerkers afspraken over het inzetten van Loopbaanbudget? En hoe kunnen zij het Loopbaanbudget gebruiken?
Hoe maak je afspraken over de inzet van het Loopbaanbudget?
In het periodieke (jaar-)gesprek kunnen medewerkers aangeven hoe zij hun LBB willen inzetten voor hun duurzame inzetbaarheid. Vraag jouw medewerkers om hier vooraf over na te denken. Tijdens het gesprek maken jullie samen afspraken over de invulling van het Loopbaanbudget. Jullie kunnen hierbij gebruikmaken van de informatie en hulpmiddelen op onze website, zie de links onderaan de pagina.
Wat kunnen medewerkers doen met het Loopbaanbudget?
Medewerkers kunnen het Loopbaanbudget op allerlei manieren gebruiken. Bijvoorbeeld voor een loopbaanadviestraject of coachingsgesprekken, maar ook voor extra vrije dagen als ze mantelzorger zijn. Ter inspiratie hebben we acht voorbeelden op een rij gezet die laten zien hoe ze het Loopbaanbudget kunnen besteden.
Bekijk voorbeelden inzet LBBHoe is het loopbaanbedrag opgebouwd?
Het loopbaanbedrag is 1,5 procent van het feitelijk verdiende maandsalaris van je medewerker, waarbij je de opgebouwde vakantietoeslag en eindejaarsuitkering maand en indien van toepassing de onregelmatigheidstoeslag (op grond van art. 6.12 van de cao) optelt. Volgens de cao-afspraken geef jij je werknemer minimaal één keer per maand inzicht in de hoogte, opbouw en mutaties van het Loopbaanbedrag (via vermelding op de salarisstrook).
Let op! Het loopbaanbedrag mag je medewerker in maximaal 60 maanden opbouwen. Stimuleer de medewerker om het bedrag op tijd te gebruiken voor zijn of haar inzetbaarheid, want na die 60 maanden vervalt steeds de oudste maand. Je bouwt wel weer een nieuwe maand op.
Hoe kunnen mijn medewerkers vitaliteitsuren inzetten?
Vitaliteitsuren zijn uren die medewerkers mogen besteden aan afspraken die zijn gemaakt over hun eigen duurzame inzetbaarheid. Ook mogen zij deze uren omzetten in geld om deze afspraken te kunnen financieren (denk bijvoorbeeld aan een cursus of training). Deze vitaliteitsuren mogen ook worden ingezet voor verlof. In dat geval wordt het gezien als bovenwettelijk verlof.
Handige links
-
Formulier Overeenkomst aanwending Loopbaanbudget
-
Rekenregels en rekenvoorbeelden Loopbaanbudget
-
Stappenplan Loopbaanbudget voor werkgevers
-
Notitie gevolgen IKB en LBB
-
Goedgesprekkaart
-
Cao-tekst over het Loopbaanbudget
-
Trainingen en opleidingen sociaal werk
-
Plezier in uitvoering: methode voor teams
-
Fiscale vragen en antwoorden LBB (SWN)
-
Vragen en antwoorden LBB en IKB (SWN)
Cao Sociaal Werk
Meer weten? Neem contact op!
Meer weten? Neem contact op!