Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Katie Eppenhof winnaar verkiezing Sociaal Werker van het Jaar 2024

30 mei 2024

Katie Eppenhof is verkozen tot Sociaal Werker van het Jaar 2024. Samen met de andere genomineerden Jetske Scholten en Sonny Boelhouwer is zij de komende periode ambassadeur voor sociaal werk. De uitslag werd bekendgemaakt tijdens het evenement Sociaal Werk werkt! LIVE op 29 mei. Katie werkt bij R-Newt in Tilburg als jongerenwerker.

Winnaar Katie Eppenhof poseert met beker en bloemen

Sociaal Werk werkt!, de samenwerking van werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland en werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn, organiseert de jaarlijkse verkiezing om sociaal werk en de sociaal werker zichtbaarder te maken.

Wij als sociaal werkers hebben precies de ideale positie. Bij ons hoef je niet op een wachtlijst of elke week naar een afspraak. Wij werken niet vanuit het probleem, maar vanuit de kracht die iemand zelf heeft. Die natuurlijke positie mogen we meer laten zien. Wij doen wat nodig is, en niet wat moet.”
Katie EppenhofSociaal Werker van het Jaar 2024

Video: vragen aan Katie

Benieuwd wat Katie gaat doen als ambassadeur van sociaal werk? En welke ideeën ze heeft hoe je als sociaal werker zichtbaarder kunt zijn? Je hoort het in deze video!

Uitdagingen sociaal werk voor het voetlicht

Eerst even beduusd en daarna zichtbaar blij en verrast dat zij de titel Sociaal Werker van het Jaar een jaar lang mag dragen, nam Katie de beker en bloemen in ontvangst. Zij werd verkozen op basis van het aantal online publieksstemmen en de stemmen van de jury (in een gelijke verhouding). Katie zei meteen na de bekendmaking zo blij te zijn met de titel, omdat ze hiermee de onderwerpen en uitdagingen binnen sociaal werk voor het voetlicht kan brengen die echt aandacht verdienen in Nederland.

Katie schuwt moeilijke onderwerpen niet. Haar focus op mentale gezondheid bij jongeren en het bespreekbaar maken van deze onderwerpen maken indruk. Daarnaast loopt ze voorop met haar ervaringskennis en zet die in sociaal werk in.”
Uit het juryrapport

Ook de andere genomineerden, Jetske Scholten en Sonny Boelhouwer, gaan het komende jaar op pad als ambassadeur voor hun vak. De jury heeft er alle vertrouwen in dat deze drie ambassadeurs het vak met kracht en energie zullen vertegenwoordigen. En zo een belangrijke bijdrage leveren aan het zichtbaar maken van de sociaal werker en het belang van sociaal werk voor de samenleving.

Alle genomineerden met elkaar op de foto met bloemen
Jetske Scholten, Katie Eppenhof en Sonny Boelhouwer (foto's: Rob Lamping)

Het drietal wordt bij hun activiteiten begeleid door Sociaal Werk werkt! Zij hebben al een mediatraining gekregen en krijgen extra vakkennis aangereikt in de vorm van vakliteratuur en jaarabonnementen op vaktijdschriften. Ook mogen zij zich gratis laten registreren in het beroepsregister. Als winnaar ontvangt Katie bovendien een bedrag van € 2.500,- om te besteden aan een sociaalwerkproject. Jetske en Sonny ontvangen hiervoor ieder € 1.000,-. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Movisie, Registerplein, BPSW, Sociaal Werk Nederland en Sociaal Werk werkt!

Ode aan de genomineerden

Voorafgaand aan de bekendmaking bracht spoken word-kunstenaar Insayno een ode aan de drie genomineerden. Waarna Maartje Roelofs de winnaar bekendmaakte. Maartje is directeur Maatschappelijke Ondersteuning bij het ministerie van VWS en volgend jaar voorzitter van de jury van de verkiezing Sociaal Werker van het Jaar.

Om de zichtbaarheid van sociaal werkers en hun belangrijke werk te vergroten zal Katie zich op verschillende manieren inzetten en van zich laten horen. Op deze website kun je de komende tijd haar activiteiten volgen en die van Jetske en Sonny.

Over Sociaal Werk werkt!

Sociaal Werk werkt! organiseert de jaarlijkse verkiezing om sociaal werk als cruciaal beroep meer bekendheid te geven. Via Sociaal Werk werkt! zetten werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland en werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn zich samen in voor een aantrekkelijke sector, een gezonde arbeidsmarkt en goede arbeidsvoorwaarden.

Suzanne Wartenbergh

Branchespecialist sociaal werk

Meer weten? Neem contact op!

Suzanne Wartenbergh, branchespecialist sociaal werk

Meer weten? Neem contact op!