Tien tips voor meer vitaliteit
Vitale en betrokken medewerkers, welke werkgever wil dat niet. Sociaal werkers zijn gericht op het ondersteunen van anderen. Belangrijk dus om als werkgever juist ook aandacht te hebben voor je medewerkers en hún behoeften. Denk aan gezonde werkomstandigheden en een goede werkbalans. Met de tien tips en tools op deze pagina kun je samen werken aan fysieke en mentale gezondheid.
1 Aan de slag met positieve gezondheid
Bij Positieve Gezondheid ligt de focus niet op aandoeningen en gezondheidsproblemen. De nadruk ligt op de mens zelf. Op veerkracht. Op wat het leven betekenisvol maakt voor een persoon. Met de vragenlijst Positieve Gezondheid krijgen medewerkers zicht op hun mentaal welbevinden, lichaamsfuncties, zingeving, kwaliteit van leven en dagelijks functioneren. Een handig hulpmiddel en goed uitgangspunt om met elkaar in gesprek te gaan en concrete stappen te nemen. Weten hoe je met Positieve Gezondheid aan de slag kunt in jouw organisatie? Lees het e-book Aandacht voor Positieve Gezondheid in sociaal werk. Je vindt hierin alle belangrijke informatie en een praktisch stappenplan.
Naar Positieve Gezondheid2 Test: fit en gezond
Om het werk goed en met plezier te doen, is het belangrijk dat medewerkers lekker in hun vel zitten en dat ze investeren in hun gezondheid, thuis en op het werk. Bijvoorbeeld door wat vaker de fiets te nemen en op tijd rust te pakken. Deze test helpt bij vitale bewustwording van medewerkers en geeft concrete tips om fit en gezond te blijven.
Deel de test3 Praktijkcase: De Gezonde Werkvloer
Fitte en vitale medewerkers leveren je organisatie veel voordeel: gemotiveerde medewerkers, betere prestaties en minder verzuim. Om de vitaliteit en gezondheid van medewerkers te verbeteren, start de stichting Facet Ridderkerk in september 2021 met de pilot ‘Gezonde werkvloer’. Marjolijn Brouw, p&o- en preventiemedewerker bij de stichting, vertelt hoe ze hiernaartoe hebben gewerkt en deelt haar tips om zelf als sociaalwerkorganisatie aan de slag te gaan met het bevorderen van de gezondheid en vitaliteit van medewerkers.
Lees het interview4 Ommetje-app
Elke dag een (korte) wandeling maken helpt jou en je medewerkers fysiek en mentaal gezond te blijven. Download de gratis Ommetje-app van de Hersenstichting en begin vandaag nog! Behoefte aan wat competitie? Ga samen de uitdaging aan!
Download de Ommetje-app5 Podcasts voor ontspanning
Kunnen jij en je medewerkers na een drukke werkdag wel wat ontspanning gebruiken? PGGM&CO biedt de leukste podcasts voor urenlang luisterplezier. Grappig, spannend, inspirerend, ontroerend: keuze genoeg.
Deel podcasts6 Stappenplan gezond eten
Sociaal werkers hebben een drukke baan en gezond eten schiet er dan snel bij in. Het gratis online voedingsprogramma van PGGM&CO helpt je medewerkers in vier weken naar een gezond(er) eetpatroon. Met elk week een vooraf opgenomen webinar van zo’n 45 minuten, waarin voedingsdeskundige Elly Kaldenberg interessante weetjes en handige tips deelt.
Voedingsprogramma gratis aanvragen7 E-book over veerkracht
Hoe kunnen sociaal werkers gezond omgaan met stress en hun veerkracht vergroten? Lees het gratis e-book over werkdruk, werkstress en stress gerelateerd verzuim van FOCUS op veerkracht. Leer hoe je stress kunt herkennen, begrijpen én beïnvloeden. Leerzaam voor zowel de zorgprofessional als leidinggevenden en hr-adviseurs. Met concrete oefeningen en vragenlijst.
Download het e-book8 Elf tips om mentaal fit te blijven
Hoe blijf je mentaal fit in verwarrende en onzekere tijden, zoals bijvoorbeeld in tijden van corona? De gevolgen zijn voor iedereen verschillend en iedereen reageert anders. De een krijgt meer last van stress, angst of somberheid. Bij de ander worden bestaande klachten erger. De 11 tips van MIND helpen jou en je medewerkers mentaal fit te blijven.
Vraag de tips gratis aan9 E-learning beeldschermwerk
Regelmatig last van rug of schouders door (te) veel werk achter de computer? Met de e-learning module Beeldschermwerk van RegioPlus leren jij en je medewerkers in 30 minuten alles over gezond beeldschermwerk. Door ergonomisch te werken op de computer voorkom je klachten aan rug, nek, schouders en handen.
Start de module Beeldschermwerk10 Gratis loopbaancoach
Merk je dat medewerkers vaak moe zijn, geprikkeld reageren of hun concentratie kwijt zijn? En kunnen ze wel wat extra begeleiding gebruiken? Verwijs ze naar een gratis loopbaancoach van Sterk in je Werk.
Naar gratis loopbaancoachStructurele aandacht voor duurzame inzetbaarheid
Sociaal Werk werkt! wil duurzame inzetbaarheid structureel inbedden in organisaties, zodat medewerkers gezond en vitaal tot hun pensioengerechtigde leeftijd kunnen werken. FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn en Sociaal Werk Nederland werken samen via Sociaal Werk werkt! aan een aantrekkelijke sector, een gezonde arbeidsmarkt en goede arbeidsvoorwaarden.
Sociaal Werk werkt!
Meer weten? Neem contact op!
Meer weten? Neem contact op!