Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Vitaliteit

Zo ga je van werkdruk en verzuim naar werkplezier en vitaliteit

Meer werkplezier en vitaliteit, minder werkdruk, meer veiligheid en minder verzuim. Het zijn en blijven belangrijke aandachtspunten voor sociaal werk. Helemaal als werkbelasting en verzuim extra onder druk staan. Daarom heeft Sociaal Werk werkt! tips en tools verzameld om sociaalwerkorganisaties en hun medewerkers verder te helpen op het gebied van werkplezier, vitaliteit en hybride werken.

Foto van Jacqueline Engelen

“We hebben zoveel mogelijk gebruikgemaakt van het ‘goud’ dat er al is in sociaal werk”, zegt projectleider Jacqueline Engelen. “Er zijn veel onderzoeken en materialen beschikbaar over het vergroten van werkplezier en hoe je tijdens en na corona kunt werken in sociaal werk. Daarnaast hebben we veel input opgehaald bij p&o-ers en sociaal werkers. Dat leverde een schat aan tools, tips, interviews en trainingen op die we graag met de sector delen.”

Tips, tools en interviews over werkplezier, vitaliteit en hybride werken

We geven je graag ideeën om zelf met werkplezier en vitaliteit aan de gang te gaan én om het werken vanuit huis en op kantoor, ofwel hybride werken, te combineren. Bekijk de verzamelde tools en tips of lees de portretten van sociaal werkers die tijdens corona met frisse blik nieuwe initiatieven ondernamen. De links vind je onderaan de pagina.

Aandachtspunten bewustwording, regie krijgen en leuk maken

Door onderzoeken, materialen en de input van de p&o-ers en sociaal werkers te analyseren, kwam Jacqueline tot drie aandachtspunten die het werkplezier en de vitaliteit van sociaal werkers vergroten.

  1. Bewustwording van het belang van werkplezier en vitaliteit en de kracht van het samen investeren in werkplezier en vitaliteit (organisatie en medewerker).
  2. Regie: het vertrouwen en de regelruimte die je krijgt van je leidinggevende.
  3. Leuk maken: doen waar je blij en gezond van wordt.

In het kader van leuk maken heeft Sociaal Werk werkt! bijvoorbeeld een werkdrukspel dat je met je team kunt doen. Er is ook een mooie podcast om je bij te ontspannen of daag je collega’s uit voor de Lekker Bezig Bingo.

Corona heeft impact op werkplezier

"We spraken veel sociaal werkers die aangaven dat de situatie rondom corona veel effect had op hun werkplezier. Door corona veranderde hun werk. Ze werkten veel meer thuis of hybride en misten het contact met collega’s en cliënten. En het werken in de toekomst zal dan ook anders worden. We gaan niet meer helemaal terug naar hoe het was voor corona.” 

Hybride werken: werken vanuit huis en vanaf de werkplek combineren

Jacqueline: “Daarom hebben we gekeken wat sociaal werkers nodig hebben tijdens, maar ook na corona, om hun werk met plezier te blijven doen. Hoe kun je zowel online als op je werkplek prettig werken en de beide omgevingen op elkaar laten aansluiten? Hoe kun je teams energie geven? Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan tips hoe je online overleggen leuker kunt maken. En we hebben nog veel meer nuttige, handige en leuke tips verzameld.”

Sociaal Werk werkt! hecht waarde aan werkplezier

Als arbeidsmarktfonds van werkgevers en werknemers zetten wij ons in voor het vak, een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden. Met deze tips, tools en interviews willen we bijdragen aan het werkplezier van sociaal werkers. 

Handige links

Meer weten? Neem contact op!

Logo Sociaal Werk werkt!

Meer weten? Neem contact op!