Omgaan met werkdruk
Als de hoeveelheid werk (belasting) die je doet groter is dan wat je eigenlijk aankunt (belastbaarheid), ervaar je werkdruk. Werkdruk onstaat ook als je bijvoorbeeld niet lekker op je plek zit, of als je je talenten niet voldoende kunt inzetten. Voor jou als werknemer in sociaal werk zijn er verschillende tools ontwikkeld om werkdruk te verlagen en om het werkplezier van jou en je collega’s te verhogen.
Tools rondom werkdruk in sociaal werk
Werkdrukspel
Het Werkdrukspel helpt om op een ontspannen en oplossingsgerichte manier in gesprek te gaan over werkdruk met je collega’s en je leidinggevende.
Zelftest sterk in je werk
Wacht niet af, maar neem actief de regie op je loopbaan. Hoe sterk sta jij in je werk? Test jezelf.
Regie over je werk en werkdruk
Iedereen ervaart werkdruk anders. Meer regie over je eigen werk speelt een belangrijke rol bij hoe je werkdruk ervaart. Dit blijkt uit onderzoek. Via het menu Onderzoek lees je hier meer over.
Plezier in Uitvoering
Met de oefeningen uit de gratis methode Plezier in Uitvoering kun je zelf direct en op een leuke manier aan de slag om werkdruk te verminderen en werkplezier te vergroten.
Cao-afspraken rondom werkdruk in sociaal werk
De cao-partijen in sociaal werk hebben in het cao-akkoord afspraken gemaakt om de werkdruk te verlagen en het werkplezier te verhogen. Er zijn acht concrete afspraken gemaakt over:
- levensfasebudget
- beschikbaarheid en bereikbaarheid
- werktijden en pauzes
- niet-groepsgebonden uren
- licht huishoudelijk werk
- locaties oproepkrachten
- vaste banen en goede arbeidsomstandigheden
- duurzame inzetbaarheid
In de link onderaan de pagina staat meer informatie over de inhoud van deze afspraken.