De kracht van de mbo-sociaal werker: "Als stagecoördinator zorg ik voor de juiste match"
Sushma Schouten-Bhatti is stagecoördinator bij DOCK Utrecht, en lid van de Actieagenda de Kracht van de mbo-sociaal werker. In dit interview legt zij uit wat de waarde is van een stagecoördinator voor sociaalwerkorganisaties. Wat maakt een stagecoördinator in sociaalwerkorganisaties onmisbaar?
Sushma Schouten-Bhatti
Op 8 november 2023 organiseerde DOCK Utrecht de Roadshow De kracht van de mbo-sociaal werker over stages voor mbo 4-studenten sociaal werk. Sushma Schouten-Bhatti vertelde over haar rol als stagecoördinator. In dit interview gaat zij hier dieper op in en legt zij uit wat de waarde is van een stagecoördinator voor sociaalwerkorganisaties. Sushma studeerde maatschappelijk werk en dienstverlening en werkte eerder in het jongerenwerk en de jeugdhulpverlening.
Hoe past jouw functie binnen DOCK?
"DOCK heeft locaties op vier plekken in Nederland en is een erkend leerbedrijf. Op iedere plek is een stagecoördinator en we werken vanuit een landelijke visie. Daarbij zetten we in op een toekomst voor stagiairs bij DOCK of een andere sociaalwerkorganisatie. Dat doen we voor hbo-, universitaire en mbo 4-studenten. Een duidelijke werkwijze zorgt ervoor dat stagiairs binnenkomen op een passende werkplek. Voorheen belandde een student weleens op de verkeerde plek, maar daarmee doe je geen recht aan je eigen organisatie en nog minder aan de student."
Dankzij Sushma ben ik aan het juiste team gekoppeld. Ze gelooft oprecht in de studenten en wat ze kunnen. Dit helpt ons bij onze ontwikkeling van onze vaardigheden."
Vanuit de Actieagenda de Kracht van de mbo-sociaal werker focussen we natuurlijk op de mbo-stagiair. Welke plek heeft de mbo’er bij DOCK?
"Een volwaardige. We hebben altijd mbo-stagiairs gehad en hebben ook mbo-functies, denk aan het speeltuinwerk, maar ook binnen andere teams is er plek voor hun kennis en kunnen."
Dankzij Sushma worden mbo’ers bij DOCK net zo goed ondersteund als hbo’ers, zij is een sterke matchmaker."
Wat doe je als stagecoördinator?
"Ik zorg dat we zichtbaar zijn als erkend leerbedrijf en werf stagiairs op stagemarkten en via bijeenkomsten in het onderwijs. Intern haal ik stagevacatures op bij mijn collega’s, kijk welk niveau opleiding nodig is en werk de vacatures uit. Vervolgens nodigen we studenten uit om te solliciteren.
Natuurlijk krijg ik weleens via een appbericht de vraag om een stageplek, maar zo werkt dat niet; iedere student moet solliciteren met een motivatiebrief en cv. Ik nodig ze allemaal uit, ook diegene met een brief van drie zinnen. Sommige studenten zijn nu eenmaal geen schrijvers maar hebben andere talenten die we belangrijk vinden binnen DOCK.
Bij het gesprek moet je ook rekening houden met opleidingsniveau en leeftijd. Stel ze gerust, het is best spannend zo’n sollicitatie. Tijdens het gesprek vraag ik door, om te kijken of iemand bij ons echt op de goede plek zit. Is dat niet zo dan verwijs ik als dat kan, door naar een andere organisatie. Is er een match dan stel ik ze voor aan hun stagebegeleider en het team. Of er een klik is bepaalt of de stagiair aan de slag kan. Is die er niet, dan kijk ik verder. Daarnaast organiseren we een landelijke dag voor onze nieuwe stagiairs. Daar leren ze DOCK kennen en bieden we workshops. Zo binden we stagiairs aan DOCK."
Zonder stagecoördinator had ik niet de mogelijkheid gekregen om mijn talenten en kwaliteiten te ontwikkelen. Ik gun iedere stagiair deze kans."
Is dat alles bij elkaar niet een grote investering?
"Zeker, ik ben 36 uur per week stagecoördinator, maar dat levert ook veel op. Ik zorg voor de goede stagiair op de juiste stageplek en ontzorg stagebegeleiders, bijvoorbeeld door de administratie te regelen. Bij praktische vragen, calamiteiten of als het niet lekker loopt, ben ik er voor de stagiairs en stagebegeleiders. Ik schakel dan intern en met het onderwijs. Dit scheelt de stagebegeleiders veel tijd en energie. Daarnaast is investeren in mbo-stagiairs niet alleen leuk, maar met de druk op de arbeidsmarkt ook noodzakelijk."
Er zijn gewoon praktijkgerichte sociaal werkers nodig, dus daar moeten we als sector in investeren."
Wat zijn kritische succesfactoren in het stagebeleid voor mbo-stagiairs?
"We hebben in Utrecht goed contact met ROC Midden Nederland en MBO Amersfoort, zodat opdrachten van school en werkzaamheden op de werkvloer op elkaar aansluiten. Daarnaast is een goede werving en sollicitatieprocedure cruciaal voor instroom en behoud van stagiairs. Door die eerste filter hebben we vaak gemotiveerde stagiairs. Ook ga ik regelmatig langs op de werkplek, dus ik blijf nabij.
Als een stagiair vaak te laat komt zonder iets te laten horen dan ga ik het gesprek aan en deel ik mijn zorgen, dat werkt beter dan verwijten maken. Draagvlak bij collega’s is ook een voorwaarde. Ik zet me in voor vertrouwen in de mbo-stagiair en het vakmanschap waarover die beschikt. Gelukkig staan collega’s bij ons open voor mbo-stagiairs. Verder denk ik dat we ons ervan bewust moeten zijn dat we er als sector zijn voor alle inwoners. Dat vraagt dat onze teams ook een afspiegeling zijn van de samenleving."
Actieagenda: de Kracht van de mbo-sociaal werker
Meer banen en stageplaatsen voor (aankomend) mbo sociaal werkers, betere aansluiting van opleiding en praktijk, en meer samenwerking tussen onderwijs, werkgevers en gemeenten. Dat is waar de Actieagenda zich voor inzet. De Actieagenda is een samenwerking tussen Albeda College, Aventus, CNV Zorg & Welzijn, FNV Zorg & Welzijn, MBO Raad, ROC van Amsterdam/ROC van Flevoland, Firda, Spoor22, Summa College, Sociaal Werk Nederland, Sociaal Werk werkt!
Lees meer over de Actieagenda:
De kracht van de mbo-sociaal werker