Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Nieuws Werkgevers

Investeren in sociaal werk: sleutel tot een gezonde arbeidsmarkt en samenleving

29 nov 2024

Het tekort aan personeel in de zorg- en welzijnssector groeit flink. In 2033 verwachten we zelfs 253.000 openstaande vacatures. Nieuw onderzoek van ABF Research laat zien dat de oplossing niet ligt in aparte maatregelen per branche. In plaats daarvan moeten we inzetten op een sterk sociaal domein en betere samenwerking tussen zorg en sociaal werk. Dit onderzoek benadrukt de grote waarde van sociaal werk voor onze samenleving én voor het aanpakken van personeelstekorten. Want door 1 sociaal werker meer zijn er ruim 3,5 zorgmedewerkers minder nodig.

Drie scenario’s voor maatschappelijk- en arbeidsmarkteffect

Jaarlijks maakt ABF Research volgens het prognosemodel Zorg en Welzijn een arbeidsmarktprognose voor de komende tien jaar. In het nieuwe onderzoek gaat het onderzoeksinstituut uit van twee nieuwe scenario’s, waarbij meer wordt ingezet op preventie via sociaal werk. ABF Research vergelijkt deze twee met het scenario dat ook voor de jaarlijkse prognoses wordt gebruikt. Elk scenario toont hoe deze aanpak leidt tot maatschappelijke en financiële winst, maar ook de druk op de arbeidsmarkt vermindert. 

  • Beleidsscenario: Voortzetting van huidig beleid, met enkele kleine verbeteringen. Met de 1000 hierdoor verwachte extra sociaal werkers zal het tekort iets dalen. Nog steeds blijft dit enorm hoog, namelijk 243.000 aan zorg- en welzijnsmedewerkers in 2033.
  • Expertscenario: Maximaal inzetten op sociaal werk als preventief instrument. Dit is uitgewerkt met een grote groep experts en op basis van alle wetenschappelijke studies en andere rapporten over maatschappelijk en financieel effect en arbeidsmarkteffect. 
  • Impulsscenario: Structurele verschuiving, op voorstel van de VNG van twee procent van zorgbudgetten naar sociaal werk en het brede sociale domein. 

Inzet sociaal werkers leidt tot kleiner tekort aan zorgmedewerkers

Het onderzoek naar de drie scenario’s laat zien dat inzet van sociaal werkers ertoe leidt dat er minder zorgmedewerkers nodig zijn. Want sociaal werkers bereiken veel meer inwoners dan zorgmedewerkers die individueel werken. Door de inzet van sociaal werk wordt het netwerk van inwoners en cliënten versterkt, wat eenzaamheid voorkomt. Dat leidt tot minder ziekten, depressie, verslaving, slaapproblemen, hoge bloeddruk en beroerten. Daarnaast worden vrijwilligers gemobiliseerd en groepsactiviteiten georganiseerd. Ook wordt er wijkgericht gewerkt.

Uit het expertscenario blijkt dat met de extra inzet van 5.400 sociaal werkers er 37.000 zorgmedewerkers minder nodig zijn in 2033. Dit is een voorzichtige berekening. Het verschil kan oplopen tot zelfs 55.000 minder zorgmedewerkers bij de inzet van 6.400 sociaal werkers. De onderzoekers van ABF Research merken op dat dit inclusief het effect is van het zogenaamde WOZO-beleid. Dit beleid is gericht op wonen, ondersteuning en zorg voor ouderen. Om de resultaten van de twee nieuwe scenario’s goed te laten zien hebben we ABF Research gevraagd om het expertscenario te vergelijken met het beleidsscenario.

Resultaten uit ABF-onderzoek naar arbeidsmarktkrapte Zorg en Welzijn
Het zuivere netto-effect van de preventieve inzet van sociaal werkers wordt in het onderzoek zichtbaar. Bij het expertscenario is een bandbreedte berekend: gemiddeld zijn er bij een extra inzet van ongeveer 4.500 sociaal werkers 16.500 minder zorgmedewerkers nodig in 2033. En dat draagt echt bij aan het verminderen van het enorme personeelstekort. Met deze factor van 1 op ruim 3,5 draagt sociaal werk ook echt bij aan het verminderen van het enorme personeelstekort."
Johan Siegert Onderzoeksadviseur Sociaal Werk werkt!

Sterke positie voor sociaal werk

De twee nieuwe scenario’s laten samen zien dat inzet van sociaal werk een grote daling van het personeelstekort in 2033 betekent. Dit onderzoek biedt een sterke onderbouwing voor echte investeringen in de branche. Preventieve maatregelen door sociaal werk zorgen voor minder ziekte, betere kwaliteit van leven en lagere maatschappelijke kosten. Dit versterkt de positie van sociaal werkorganisaties bij beleidsdiscussies in hun gemeente en maakt zo ook een case voor een structurele verschuiving in financiering.

Sociaal werk maakt verschil. Het is noodzakelijk voor het versterken van de sociale basis en een cruciale pijler in het oplossen van de arbeidsmarktkrapte. Werk én impact om als sociaal werker en als sociaalwerkorganisatie met recht trots op te zijn.

Lees het volledige rapport

Download het rapport

Over dit onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door ABF Research in opdracht van Sociaal Werk werkt! Het verkent de arbeidsmarkteffecten van investeringen in preventieve maatregelen door sociaal werk. Met drie scenario’s wordt inzichtelijk gemaakt hoe sociaal werk kan bijdragen aan het verminderen van personeelstekorten, het verbeteren van de kwaliteit van leven en het realiseren van maatschappelijke en financiële voordelen.

Monique van Gerwen

Secretaris sociaal werk en cao-tafel

Meer weten? Neem contact op!

Monique van Gerwen

Meer weten? Neem contact op!