Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

Maak ook de impact van jouw sociaalwerkproject inzichtelijk

2 dec 2022

Als sociaal werker ben je trots op je werk en op de impact die je kunt maken. Maar hoe maak je dat inzichtelijk en aantoonbaar? Hiervoor kun je nu de Impactkaart gebruiken. Zo laat je in het gesprek met opdrachtgevers zien wat de werkelijke impact is van projecten en interventies. De continuïteit van projecten en de financiering ervan worden hiermee bevorderd. In 2023 organiseren we workshops waarin je leert hoe je met de Impactkaart eenvoudig inzicht krijgt in de impact van jouw project.

Impactkaart collega's blij

Sociaalwerkprojecten leveren meer op dan ze kosten

Uit eerder onderzoek blijkt dat sociaalwerkprojecten 1,6 keer meer opleveren dan ze kosten. Maar hoe stel je als sociaalwerkorganisatie vast hoe belangrijk jouw projecten zijn? En hoe laat je dat zien? Welke dilemma's kom je hierbij tegen? Het is goed om na te denken over nut, inzicht en zichtbaar maken van rendement. Sinds de Impactkaart beschikbaar is, vulden meerdere organisaties hem in. En wat blijkt: de meeste projecten hebben zelfs een score die aanmerkelijk hoger ligt dan 1,6.

Maatschappelijk rendement van sociaalwerkprojecten in kaart

De Impactkaart toont de maatschappelijke impact via kosten en baten én de arbeidsmarkteffecten. Met de Impactkaart kun je het rendement per project berekenen, bij de voorbereiding en in de evaluatiefase. Vooral de arbeidsbesparing in andere sectoren als gevolg van de interventies is niet eerder zo duidelijk zichtbaar gemaakt. In een oogopslag zie je hoeveel een sociaalwerkproject aan personele inzet bespaart bij onder andere politie en justitie, gezondheidszorg en schuldhulpverlening. 

Samen de impact van sociaal werk aantoonbaar maken

Vul ook de Impactkaart in. Zo maak je niet alleen het rendement van het project van je eigen organisatie inzichtelijk, maar draag je ook bij aan het aantoonbaar maken van de maatschappelijke impact van sociaal werk in zijn geheel. De rekenformules in de Impactkaart zijn gebaseerd op bestaande onderzoeken. De Impactkaart drukt de maatschappelijke impact van interventies uit in kwantitatieve kosten en baten, kwalitatieve maatschappelijke effecten en arbeidsmarkteffecten. De gratis tool is ontwikkeld door Ecorys en is makkelijk in gebruik. 

Ga naar de Impactkaart

Workshop Ontwerp je eigen Impactkaart

Weten hoe je op creatieve wijze een impactrapportage maakt? Dat leer je tijdens een van de workshops die we in 2023 organiseren. Eerst maak je kennis met de basisbeginselen van Design Thinking, zodat je met een 'ontwerpgerichte blik' naar vraagstukken leert kijken. Daarna ga je aan de slag met het ontwerpen van impact met behulp van de Impactkaart. 

De workshop duurt ongeveer drie uur en wordt gegeven door dr. Eveline van Zeeland, projectbegeleider van de Impactkaart en auteur van 'Aan de slag met Design Thinking'. 

Workshop op locatie

De workshop kan ook plaatsvinden op een locatie die je als deelnemende organisatie zelf kiest. Wij komen dan naar je toe. Als deelnemende organisatie verzorg je dan zelf de ontvangst op de locatie, het uitnodigen van externe gasten, enzovoort.

Meer weten? Mail ons!

Wil je op de hoogte blijven van data en aanmeldmogelijkheden? Of nodig je ons uit voor een workshop op locatie? Mail dan naar sociaalwerkwerkt@fcb.nl onder vermelding van Workshop Impactkaart. 

Zichtbaar maken van Maatschappelijk Rendement

Onder de noemer 'Zichtbaar maken van maatschappelijk rendement' biedt Sociaal Werk werkt! hulpmiddelen voor sociaalwerkorganisaties, waarmee zij hun impact kunnen laten zien en het rendement van sociaal werk aantonen. Werkgevers- en werknemersorganisaties werken samen via Sociaal Werk werkt! aan een aantrekkelijke sector, een gezonde arbeidsmarkt en goede arbeidsvoorwaarden. 

Meer over rendementsdenken en de Impactkaart

Mascha Boelaars

Adviseur

Meer weten? Neem contact op!

Mascha Boelaars

Meer weten? Neem contact op!