Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Nieuws Instroom

Sociaal werk sterker met mbo-sociaal werkers

3 nov 2023

Een toffe locatie, een goede sfeer, een divers gezelschap en een mooi programma. Alle ingrediënten voor een geslaagde roadshow waren aanwezig op 25 oktober in het SOL Huis van de Wijk De Banier in Rotterdam. ROC's Albeda, Zadkine, en Mondriaan organiseerden samen deze bijeenkomst, waarbij de focus was: hoe krijgen we in de regio meer goede stageplekken voor studenten mbo-sociaal werker?

Podium met sprekers bij roadshow
Publiek bij roadshow

Meerdere sprekers zeiden het: De nood is hoog! Meer stageplekken zijn nodig om nu en in de toekomst voldoende sociaal werkers te hebben die inwoners ondersteunen. Sociaalwerkorganisaties, onderwijs, werkveldpartners en natuurlijk stagiairs verkenden met elkaar welke oplossingen en dromen er nodig zijn voor meer stageplaatsen.

Opbrengst

De opbrengst was groot. Een kleine greep:

  • Onderwijs en werkveld moeten nog beter op elkaar aansluiten. Dat levert zinvolle stages op en meer werkplezier en grotere impact van de inzet van stagiairs.
  • Iedere sociaalwerkorganisatie heeft een stagecoördinator in huis.
  • Studenten krijgen de kans om zich te ontwikkelen tot toekomstig medewerker, ook als dat betekent dat er eerst meer geïnvesteerd moet worden in werknemersvaardigheden.

Benieuwd naar alle opbrengsten?

Bekijk de factsheet van de roadshow

Verrijken van sociaal werk

Yassine Abarkane, praktijkopleider bij Het Stagehuis in de Schilderswijk in Den Haag, vertelde over zijn ervaringen met het begeleiden van jongeren. Carla Lagendijk, teamleider maatschappelijke ontwikkeling bij Feyenoord, legde uit wat nodig is in de wijken. Verschillende partijen uit het werkveld ontmoetten elkaar en ontdekten hoe sociaal werk sterker kan worden met mbo-sociaal werkers.

In de regio Rotterdam / Den Haag is weer een stap gezet in het verrijken van het sociaal werk met mbo-sociaal werkers. Daarmee sluit sociaal werk nog beter aan bij de samenleving en vormt daarvan een afspiegeling.

De Roadshows Kracht van de mbo-sociaal werker leveren veel op. We onderzoeken de mogelijkheden voor meer roadshows in 2024.

Actieagenda

Voldoende goede stageplekken voor stagiairs mbo-sociaal werker. Dat is de inzet van de Actieagenda De kracht van de mbo-sociaal werker. De Actieagenda is een initiatief van Sociaal Werk werkt!, MBO Raad, ROC’s en sociaalwerkorganisaties.