Icon Arrow Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Artikel Coronavirus

Sociaal werk ouderen, tijdens en na corona

Ineens sta je als sociaal werker door het coronavirus en de ‘sociale onthouding’ voor een grote uitdaging. Hoe kan je je werk, dat altijd draait om menselijk contact, nog doen? Het is echter ook een positieve aansporing voor nieuwe praktische oplossingen. Jenny Zwijnenburg en Sjef van der Klein, sociaal werkers van het jaar 2014 en 2018, zetten hun ervaring in sociaal werk voor ouderen hiervoor in.

Het landelijk collectief Krachtproef organiseerde een inspiratiesessie met 76 sociaal (ouderen) werkers, waarin Sjef van der Klein en Jenny Zwijnenburg hun ruime ervaring en praktische wijsheid over sociaal ouderenwerk deelden. In een uur tijd vlogen de ideeën en oplossingen voor deze tijden van corona over de virtuele tafel heen. Dit leidde tot zeven kernprojecten die in geen enkele gemeente mogen ontbreken. Jenny Zwijnenburg schreef ze uit voor een handzame publicatie. Met als rode draad; praktische wijsheid en vakmanschap van sociaal werkers.

Publicatie over zeven kerndiensten

Download de publicatie 'Sociaal werk voor ouderen tijdens corona; praktisch intercollegiaal advies bij het uitwerken van zeven kerndiensten'. Je kunt kiezen voor de gehele publicatie of voor de samenvatting.

Wil je meedenken over een vervolg? Laat het dan weten via het contactadres onderaan. 

Van direct naar digitaal contact

Het is tevens een oproep om verder te blijven werken aan ontwikkkeling, aan gezamenlijk zorgen voor goede werkomstandigheden en aan kansen voor de sector en op de arbeidsmarkt, nu en na corona. Hopelijk is de coronacrisis binnenkort verleden tijd, maar ook dan blijft digitaal contact een waardevolle aanvulling op het aanbod van sociaalwerkorganisaties. Het is in te zetten voor de communicatie met ouderen, maar digitaal ontmoeten is ook een snelle en effectieve manier om sociaal werkers uit heel het land samen te brengen. Bovendien biedt het een goed inzicht op nieuwe kansen op de arbeidsmarkt in de sector.

Praktijkvoorbeelden

Sociaal Werk Nederland heeft 25 praktijkvoorbeelden gebundeld van sociaal werk in tijden van corona.

Rol platform

Sociaal Werk Nederland, FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn vormen samen het Platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk en zijn er van overtuigd dat sociaal werkers als geen ander in staat zijn om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken door toegevoegde waarde in te zetten voor mensen, wijken en buurten. Werkgevers en werknemers willen hen dan ook gezamenlijk hierin optimaal ondersteunen. Daarom investeren we in ontwikkeling en stimuleren we eigen regie.

Handige links

Chris Boeijinga

adviseur

Meer weten? Neem contact met ons op!

Chris Boeijinga

Meer weten? Neem contact met ons op!