Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Gids voor Beroepsontwikkeling

Hoe kan ik mij blijven ontwikkelen?

Als sociaal werker sta je midden in de samenleving. Die samenleving ontwikkelt zich doorlopend. Om je werk nu en in de toekomst goed te kunnen doen, moet jij je dus ook blijven ontwikkelen. Maar hoe doe je dat? Waar kun je uit kiezen? Wat is handig om te doen? En hoe geef je vorm aan je beroepsregistratie zodat je kunt laten zien dat je je vak serieus neemt. Hier vind je informatie en tools om je verder te helpen.

gids - doorontwikkelen zo doe je dat

Beroepscompetentieprofiel

Wil je je doorontwikkelen in competenties die je nu en in de nabije toekomst als sociaal werker in huis moet hebben? Kijk dan in het beroepscompentieprofiel voor mbo en hbo sociaal werker. Daarin staan zowel de generieke als vakspecifieke competenties voor de verschillende leefgebieden waarin sociaal werkers actief zijn. Download het beroepscompetentieprofiel onder 'Verder lezen over het onderwerp'.

Competentiewijzer

Met deze interactieve tool kun je checken welke competenties je al beheerst en welke je nog aan kunt scherpen. Zo maak je kennis met de beroepscompetenties die nu en in de toekomst van je gevraagd worden. Je onderzoekt waar je staat en hoe je je verder kunt ontwikkelen. Bekijk hoe je ervoor staat via de link onder 'Verder lezen over het onderwerp'.

Leren in sociaal werk

De online tool ‘Leren in Sociaal Werk’ helpt je bij jouw doorontwikkeling. Ontdek met praktijksituaties of het stappenplan in sociaal werk, wat jij wilt leren. Bijvoorbeeld om inwoners nog beter te helpen, om je voor te bereiden op een andere rol of functie of als je in een ander leefgebied (werkveld) wilt gaan werken. Ga naar de tool via de link onder 'Verder lezen over het onderwerp'.

De tool ‘Leren in Sociaal Werk’ gaan we in 2023 vernieuwen.

Trainingen en opleidingen

Ben je op zoek naar een overzicht van workshops, opleidingen en trainingen om steeds sterker in je werk te staan?

Registerplein geaccrediteerde opleidingen

Op de website van Registerplein staat een overzicht van opleidingen. Je kunt de opleidingen per beroepsgroep of op datum selecteren. Kies in het menu voor ‘opleiders’ en klik op ‘zoeken in cursusagenda’. De opleidingen die je hier ziet, zijn allemaal door Registerplein geaccrediteerde opleidingen.

BPSW-opleidingen

De website van de Beroepsvereniging Professionals Sociaal Werk (BPSW) heeft een erg uitgebreid scholingsaanbod voor BPSW- en niet-leden. Die vind je door in het menu voor ‘BSPW School’ te kiezen. Bij elke opleiding staat hoeveel punten de deelnemer hiermee kan behalen voor de SKJ-registratie of de registratie bij Registerplein. Ook zie je welke BPSW-opleidingen in het STAP-register staan.

SKJ-geaccrediteerde trainingen

Op de website van Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) vind je via de knop ‘Scholing zoeken’ de door SKJ geaccrediteerde scholingen en trainingen per beroepsgroep.

Trainingen met NRTO-keurmerk

Op ikblijfleren.nl staan alle opleidingen met het keurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Deze raad is de brancheorganisatie voor particuliere onderwijsinstellingen, opleidings- en trainingsbureaus. Een aanbieder met het NRTO-keurmerk voldoet aan hoge kwaliteitseisen en een externe certificatie-instelling heeft dat getoetst. Het keurmerk waarborgt dat het om een professioneel en kwalitatief goede opleiding gaat. Op deze website staan meer dan 15.000 opleidingen. Je zoekt op aanbieder.

Leerwerkloket

Het Leerwerkloket helpt en adviseert werkenden, werkzoekenden, scholieren en werkgevers op het gebied van leren en werken vanuit de visie Leven Lang Ontwikkelen. Wil je doorgroeien binnen je huidige baan? Hier vind je wat je kunt leren en hoe je leren en werken kunt combineren.

Leeroverzicht: opleidingen en betaling opleidingen

De website 'Leeroverzicht'is voor iedereen in Nederland die werkt en meer kennis over zijn of haar vak of beroep wil. Of werk zoekt en een opleiding wil doen. Op deze website staat informatie over opleidingen en manieren om die te betalen. Ook kun je zoeken naar een loopbaanadviseur in de buurt. Leeroverzicht is een initiatief van de rijksoverheid, vakbonden, werkgeversorganisaties en organisaties van opleiders. De website ondersteunt mensen om zich een leven lang te blijven ontwikkelen.

Erkennen van verworven competenties

Heb je ervaring als sociaal werker en wil je daar verder mee? Doorgroeien, van functie veranderen of wil je toegelaten worden tot het beroepsregister sociaal werkers? Het zijn allemaal goede redenen om je vakbekwaamheid als sociaal werker te laten vastleggen met een EVC (erkenning verworven competenties) en je beroepscertificaat te halen. Klik op de link onder 'Verder lezen over het onderwerp' om te lezen hoe je dat doet.

Traineeschap 

Als startend professional kun je kiezen voor een traineeschap. Je leert dan vooral in de praktijk en krijgt ruimte om te experimenteren en te reflecteren. Een traineeship biedt je gedurende een jaar de tijd je talenten en competenties te ontdekken en te versterken. Lees meer over hoe dat in zijn werk gaat via de link onder 'Verder lezen over het onderwerp'.

Beroepsregistratie

Met beroepsregistratie laat je zien dat je ervaring, kennis en vaardigheden hebt om je werk goed te doen en dat je continu werkt aan je vakbekwaamheid. Voor sociaal werkers is er geen verplichte beroepsregistratie. Zij kunnen zich wel vrijwillig in het Register voor Sociaal Werkers laten registreren.

Bij het Register Sociaal Werkers van het Registerplein kun je je beroepsregistratie actueel houden op een manier die bij jou past. Dat kan een training zijn, een snuffelstage of het geven van een presentatie. Je kiest zelf hoe je de verdieping of verbreding invult. Je eigen ontwikkelplan helpt je daarbij. Bekijk de mogelijkheden via de link onder 'Verder lezen over het onderwerp'.