Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools

'Richt je hulp niet op één persoon'

6 jul 2021

Directeur bestuurder van WIJ Groningen, Mirjam Kuin, is heel trots op Sociaal Werker van het Jaar 2021 Nanneke Jager. ‘Nanneke snapt wat inwoners nodig hebben en heeft een groot hart voor die inwoners. Daarnaast weet ze als geen ander hoe ze moet zorgen dat het belang en de preventieve kracht van sociaal werk de aandacht krijgt die het verdient.’ We ontmoeten Nanneke, Mirjam en communicatieadviseur van WIJ Groningen Jacques de Krom tijdens een bezoek aan WIJ Groningen Vinkhuizen. De vrouwen van Vrouwkracht Wereldkeuken zorgen voor een warme ontvangst met koffie en taart.

Nanneke Jager op werkbezoek

Vrouwkracht is een van de projecten in de wijk Vinkhuizen waarin Nanneke vrouwen met verschillende culturele achtergronden ondersteunt bij hun persoonlijke ontwikkeling. De vrouwen koken voor andere wijkbewoners die extra ondersteuning kunnen gebruiken. Op deze manier leren ze de taal, ontwikkelen zich en zijn ze van betekenis voor ouderen en gezinnen. Zo vinden er nieuwe ontmoetingen plaats, ontstaat er meer verbinding in de wijk en draagt het project bij aan verschillende 'problemen' in de buurt.

Iedereen moet mee kunnen profiteren. Daardoor beklijft wat je doet.

Nanneke: ‘In 2008 startte ik een community centre voor kinderen in Phnom Penh, Cambodja. Ik organiseerde toen al, samen met vrijwilligers, allerlei hulptroepen uit Nederland om 14 weeskinderen een kans te geven in het leven én de buurtbewoners te helpen met onder andere naailessen en tandartszorg. Van computers tot onderbroeken, alles wat nodig was kwam er. In die tijd ontwikkelde ik de visie dat je je hulp nooit op één persoon moet richten; iedereen moet juist mee kunnen profiteren. Daardoor beklijft wat je doet.’ Deze visie blijft zichtbaar in het werk van Nanneke evenals haar passie voor het werken met mensen uit verschillende culturen. Ook voor Nanneke volgt nu een zomerstop maar na 1 september zullen we weer van haar horen!

Nanneke Jager is buurtwerker bij WIJ Groningen en Vrouwencentrum Jasmijn. Zij werd voorgedragen voor de Verkiezing Sociaal Werker van het Jaar 2021 door Margriet van der Kleij, voormalig meewerkend voorzitter Vrouwencentrum Jasmijn.

Links