Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Gids voor Beroepsontwikkeling

Verbreden en specialiseren binnen sociaal werk

Wat kun je als werkgever doen om je mbo- en hbo-sociaal werkers een aantrekkelijk loopbaanperspectief te bieden? Welke mogelijkheden zijn er om te verbreden en te specialiseren in het werk? En hoe bied je mbo’ers meer kansen?

gids - verbreding specialisatie niveau

Verbreden binnen sociaal werk

Loopbaanperspectief bied je door sociaal werkers de mogelijkheid te geven om zich in hun werk te verbreden. Dat kan op verschillende manieren, binnen en buiten je organisatie. Werk je binnen je organisatie met verschillende doelgroepen of werkvormen? Dan kun je je medewerker de kans geven om zich daar (deels ook) mee bezig te houden. Een andere manier is samenwerken met andere organisaties, door medewerkers uit te wisselen en ze via een stage aanvullende ervaringen op te laten doen. 

Specialiseren binnen sociaal werk

Naast verbreden kun je je medewerkers de mogelijkheid bieden om zich verder te specialiseren binnen het werk dat ze al doen. Denk aan het verdiepen in een bepaalde doelgroep, problematiek of vernieuwing, zoals laaggeletterden, intercultureel werken, huiselijk geweld, verslaving en digitale hulpverlening. Je kunt dit invulling geven door je medewerkers de ruimte te geven voor aanvullende opleidingen, bezoek aan bijeenkomsten of meelopen met collega's met specifieke ervaring.

De positie van mbo'ers versterken

Sommigen denken dat alleen hbo’ers sociaal werker kunnen worden, maar mbo'ers kunnen dat ook. Mbo’ers hebben vaak een praktische instelling en sluiten makkelijk aan bij verschillende doelgroepen. Hun aanpak past goed bij de actuele vraag naar sociaal werkers. Het loont om ze actief stageplekken en arbeidsmarktperspectief te bieden. Kom meer te weten over de kracht van de mbo'er via de link onder 'Verder lezen over het onderwerp'.