Icon Arrow Icon Arrow back Icon Quote Icon Close Icon Enlarge Icon Calendar Icon Currency Icon Clock Icon Location Icon List Icon Shield Icon Chevron Icon Attachment Icon Download star icon-hat icon-tools
Gids voor Beroepsontwikkeling

Stage, leer-arbeidsovereenkomst en traineeschap voor sociaal werkers

Interesseer mbo- en hbo-studenten die sociaal werker willen worden voor jouw organisatie door een stageplek aan te bieden. Net afgestudeerde sociaal werkers kun je interesseren door het aanbieden van een traineeschap. Kijk vooral naar de competenties die voor sociaal werkers belangrijk zijn.

gids - stage traineeschap

Stages aanbieden

Elke organisatie kan stages en leerarbeidsovereenkomsten aan mbo'ers en hbo’ers aanbieden. Voor mbo’ers kan dat alleen als je een erkend leerbedrijf bent. SBB is de organisatie die de erkenning verzorgt. Bekijk de links onder 'Verder lezen over het onderwerp' om verder te lezen over hoe je als mbo-leerbedrijf erkenning kunt krijgen. Of om naar Stagemarkt te gaan. Voor hbo'ers kun je beschikbare stageplaatsen plaatsen op bijvoorbeeld hbo-stagemarkt.nl en meer commerciële websites als stageplaza.nl. Ook kun je een stage- of leerbaanvacature op websites zetten als nationalevacaturebank.nl, indeed.nl of monsterboard.nl. 

Traineeschappen aanbieden

Net afgestudeerde sociaal werkers met weinig tot geen ervaring kun je een traineeschap aanbieden. Trainees werken maximaal een jaar bovenformatief. Zij leren de praktijk en jij haalt als organisatie een extra, goed opgeleide en gemotiveerde professional in huis.

Leren en werken tegelijk

Een leerarbeidsovereenkomst ga je aan met een student-werknemer die een duale route volgt in het hbo, of die een mbo-opleiding volgt via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) of derde leerweg (ovo). Een aankomend sociaal werker leert dan vooral in de praktijk en volgt daarnaast theorielessen of colleges. Een technische uitleg over de leerarbeidsovereenkomst vind je via de link onder 'Verder lezen over het onderwerp'.

Kracht van de mbo-sociaal werker

Mbo’ers hebben kwaliteiten die voor sociaal werk veel betekenen. Het zijn goed opgeleide sociaal werkers met praktijkervaring, die de diversiteit en brede inzetbaarheid van hun teams versterken. Ontdek hoe mbo-sociaal werkers ook aan jouw organisatie kunnen bijdragen via de link onder 'Verder lezen over het onderwerp'.

Meer en betere stageplekken

Met het Stagefonds Zorg kunnen werkgevers mbo- en hbo studenten meer stageplaatsen aanbieden en de stagebegeleiding verbeteren. Voor hbo stages in het schooljaar 2022-2023 kan tot 1 oktober 2023 subsidie aangevraagd worden. Recent (september 2023) is de mbo opleiding sociaal werk aan het stagefonds toegevoegd. Vanaf oktober 2024 kan ook voor de begeleiding van deze stagiairs, die de volledige opleiding doen, subsidie aangevraagd worden. Voor de precieze voorwaarden van deze subsidieregeling, zie het Stagefonds Zorg (via de link  onder 'Verder lezen over het onderwerp').

Ideeën voor hoe je de kwaliteit en het aantal stages voor mbo- en hbo-studenten in sociaal werk kunt verhogen, vind je in de scenario’s die AZW (Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn) heeft ontwikkeld. Eén daarvan ging over de stagetekorten tijdens de coronapandemie en is niet meer relevant. De andere twee scenario’s bieden inzichten en zijn inzetbaar voor alle organisaties in sociaal werk. Lees het artikel via de link onder 'Verder lezen over het onderwerp'.